Blejnar: Vom executa Rompetrol dacă nu plăteşte întreaga datorie. Patriciu: Sechestrul asupra Petromidiei este o glumă proastă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsura ANAF de a pune sechestru pe activele Petromidia nu are nicio bază legală, întrucât obligaţiunile în care a fost transformată datoria acumulată înainte de privatizare pot fi convertite în acţiuni ale statului, a declarat în această seară omul de afaceri Dinu Patriciu, fostul proprietar al Rompetrol, la Realitatea TV. În aceeaşi emisiune, şeful ANAF, Sorin Blejnar, a anunţat că va executa silit compania petrolieră dacă

"Sechestrul pentru această pretinsă datorie este o glumă proastă, pentru că nu are nicio bază legală", a spus Patriciu.

Acesta a amintit că şi în urmă cu patru ani a fost pus sechestru asupra bunurilor Petromidia, însă statul a pierdut în instanţă.

La rândul său, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat că Rompetrol are doar posibilitatea de a plăti integral datoria sau de a converti în totalitate obligaţiunile în acţiuni ale statului român.

Însă, potrivit lui Patriciu, actualii proprietari ai Petromidia (kazahii de la KazMunaiGaz - n.r.) au posibilitatea să convertească integral datoria sau să plătească doar o parte a acesteia. "Orice combinaţie este posibilă. Preşedintele ANAF nu are dreptate când spune că nu este posibilă plata doar a unei părţi din datorie", a adăugat Patriciu.

"După 30 septembrie, dacă nu încasăm restul datoriei, vom executa silit compania", a subliniat Blejnar.

"Atunci veţi pune rafinăria pe butuci şi veţi da găuri mai mari în bugetul statului ", i-a replicat Patriciu.

Nu există rafinărie în lume care să nu înregistreze pierderi în această perioadă, a mai spus fostul proprietar al Rompetrol. Referindu-se la Kazahstan, Patriciu a arătat că este una dintre cele mai mari ţări producătoare de ţiţei din lume, după ce Blejnar dăduse de înţeles că Rompetrol şi-ar lichida profitul prin companii offshore.

Rompetrol a contestat în instanţă decizia ANAF

Grupul Rompetrol, controlat integral de kazahii de la KazMunaiGaz, a plătit deja 54 de milioane de euro din datoria de 570 de milioane de euro transformată în obligaţiuni în anul 2003, urmând ca res­tul titlurilor să fie convertite în acţiuni în beneficiul statului.

De cealaltă parte, Ministerul Finanţelor, care ar urma să devină acţionar minoritar în compania petrolieră, susţine că Grupul Rompetrol trebuie să răscumpere toate obligaţiunile până la data scadentă.

Vineri, ANAF a pus sechestru asigurător pe unele active ale rafinăriei, pe motiv că, din moment ce au plătit o parte din datorie, kazahii trebuie să o achite în totalitate până la data scadentă, adică până la 30 septembrie 2010.

Rompetrol a contestat astăzi în instanţă decizia ANAF de a pune sub sechestru terenurile şi instalaţiile rafinăriei.

"Nu este o creanţă bugetară, ci una comercială. ANAF nu avea nicio competenţă să facă ce a făcut", a declarat, pentru "Adevărul", Ana Diculescu Şova, avocat în cadrul Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).

"Vrem să disciplinăm aceată agresivitate pe care nu o înţelegem. Măsura ANAF este în totală ilegalitate, este un exces total", a adăugat ea.

Statul riscă amenzi mari

„Statul nu are instrumente legale prin care să refuze plata parţială a obligaţiunilor. Ceea ce face statul acum este o neînţelegere a convenţiei pe care a semnat-o. În acea ordonanţă s-a prevăzut dreptul Rompetrol - nu al titularului creanţei - de a opta fie pentru conversie, fie pentru răscumpărare", a declarat Ana Diculescu Şova, la finele lunii trecute, într-o conferinţă de presă.

La rândul său, avocatul Ştefan Damian de la Ţucă, Zbârcea&Asociaţii spusese că România riscă procese la Curtea de Arbitraj Internaţional de la Washington pentru încălcarea unor tratate internaţionale de protecţie a investiţiilor, procese care, de regulă, se soldează cu amenzi uriaşe.

Vlădescu a admis să Rompetrol are dreptate

În urmă cu două luni, ministrul de atunci al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a admis că Grupul Rompetrol are posibilitatea de a plăti doar o parte a datoriei.

„Dacă KazMunaiGaz va plăti 100 de milioane de dolari, statul va prelua peste 40% din acţiunile Rompetrol, iar kazahii rămân majoritari. Potrivit legii, ce nu se plăteşte se converteşte în acţiuni. Nu sunt de acord, dar asta spune legea. Nu am făcut eu legea", spusese ministrul într-o conferinţă de presă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite