Biroul rămâne locul unde se "bate palma" pentru afacerile de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finalitatea unei întâlniri de afaceri, mai ales când miza este foarte importantă, depinde în mare măsură de locaţia aleasă pentru desfăşurarea discuţiilor. Companiile au chiar studii în

Finalitatea unei întâlniri de afaceri, mai ales când miza este foarte importantă, depinde în mare măsură de locaţia aleasă pentru desfăşurarea discuţiilor. Companiile au chiar studii în acest sens, însă mulţi oameni de afaceri încă se bazează pe instinct când vine vorba de întâlnirea cu posibilii parteneri. Aceştia nu pierd însă din vedere faptul că fiecare detaliu poate duce la succesul sau la eşecul noului business.
În România, restaurantul este unul dintre locurile preferate atunci când vine vorba de întâlniri de afaceri, însă nu este scenariul cel mai potrivit, în opinia consultanţilor din domeniu. Aceştia apreciază că stabilirea unui punct de întâlnire reprezintă un cumul de aspecte cu un rol esenţial în finalitatea pozitivă a unui business. Iar atunci când este vorba de un întreprinzător care vrea să demareze o afacere, ca să folosim un clişeu uzitat, prima impresia contează.
Cine eşti, felul în care vorbeşti, în care te îmbraci, modul în care arată planurile tale de business, cum îţi manevrezi finanţele, locul în care lucrezi, dar şi cel în care îţi întâlneşti partenerii de afaceri, toate acestea contează, spun consultanţii.
Locurile aglomerate trebuie evitate
"Fiecare detaliu mic transmite un mesaj şi orice detaliu ajută la luarea unei decizii pozitive sau negative, mai ales dacă în joc se află mulţi bani sau dacă clientul cu care stai de vorbă trebuie să-şi justifice hotărârea în faţa şefului mai mare", spun specialiştii de profil, citaţi de Reuters. Potrivit acestora, în general, întreprinzătorii de talie mai mică preferă să se întâlnească cu partenerii în locaţii mai puţin costisitoare.
"Întâlnirile de afaceri le am de obicei în cafeneaua din colţul străzii, la o cafea sau un sandvici. Nu este locul ideal, însă este ieftin, iar clienţii mei par să nu fie deranjaţi de acest aspect", spune afaceristul John N. Totuşi, pentru o siguranţă cât mai mare în perfectarea unui contract, consultanţii americani recomandă evitarea locurilor aglomerate, în special cafenelele.
"Vrei să-ţi întâlneşti partenerii în locuri strâmte, în jurul unor mese înghesuite şi cu alte douăzeci de persoane care îţi stau alături? Bineînţeles că nu, vrei să porţi o conversaţie matură, să faci remarci cu voce tare, fără să stai cu teama că îl deranjezi pe vecinul de lângă tine", explică specialiştii.
Peste graniţă, întâlnirile de acest gen au loc, de cele mai multe ori, în terminalele aeroporturilor. "Marile companii internaţionale îşi stabliesc întâlniri prin aeroporturi, din cauza aglomeraţiei traficului în interiorul oraşului", a declarat pentru Adevărul, Dan Ostahie, director general al lanţului de magazine Altex şi Media Galaxy.
Alegerea locaţiei depinde de business
Dacă peste graniţă afaceriştii aleg să se întâlnească şi în locuri mai puţin pretenţioase, în România lucrurile stau puţin diferit, iar locul de întâlnire diferă în funcţie de tipul businessului în cauză. Locul cel mai folosit este, de departe, biroul propriu sau cel al partenerului cu care îţi stabileşti întâlnirea, urmat de restaurant, terenul de tenis şi chiar scufundări.
"De obicei, aceste întâlniri le am la sediu sau luăm masa împreună", spune Dorian Radu, general manager al firmei de IT&C BENQ România. Restaurantul nu este ales însă la întâmplare, fiind preferate cele de lux sau de înaltă clasă.
Dan şucu, general managerul şi acţionarul majoritar al firmei de mobilier Mobexpert, consideră că singurul loc potrivit pentru o asemenea întâlnire este sala de discuţii sau biroul unuia dintre parteneri.
Locul de întâlnire între doi parteneri depinde însă şi de afinităţile dintre cei doi. "Potrivit sau nepotrivit depinde de business, de la o persoană la alta. Ideal este să te întâlneşti cu partenerul de afaceri sau cu un potenţial partener de afaceri într-un loc în care să se simtă relaxat, într-un loc în care presiunea unui mediu economic din ce în ce mai complex să fie lăsată deoparte", consideră Paul Iagăru, director comercial în cadrul companiei din domeniul alimentar La Festa. În opinia sa, poţi să te întâlneşti cu partenerii şi în ipostaze în care costumul şi cravata pot fi înlocuite cu costume de neopren şi tuburi de oxigen folosite la diving. "Poţi să te întâlneşti şi să discuţi cu partenerii de afaceri, şi pot fi date multe exemple de afaceri de succes care au plecat de la astfel de întâlniri, pe un teren de golf, tenis sau squash", explică Iagăru.

Sfatul specialistului
"Oamenii de afaceri trebuie să se ferească de surprizele care pot apărea la întâlnirea cu un partener de afaceri, pentru că, de cele mai multe ori, aceste surprize sunt neplăcute. În acest sens, îi sfătuiesc să nu aibă niciodată în locul de întâlnire factori pe care nu îi pot controla, gen fumul de ţigară, muzica sau aglomeraţia", spune Adrian Stanciu, partener la firma de consultanţă în domeniul HR Ascendis.
Locuri benefice pentru business:
Ă La birou
Ă La restaurant
Ă Pe terenurile sportive
Locuri de evitat:
Ă Cafenele
Ă Recepţiile hotelurilor
Ă Fast-food

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite