Biroul de Credit vrea informaţii despre toate creditele populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la sfârşitul anului, băncile vor transmite şi date privind clienţii fără restanţe Instituţia care acum colectează doar datele negative, referitoare la clienţii cu datorii

Până la sfârşitul anului, băncile vor transmite şi date privind clienţii fără restanţe

Instituţia care acum colectează doar datele negative, referitoare la clienţii cu datorii neonorate către băncile comerciale - Biroul de Credit - se va ocupa şi de ceilalţi beneficiari. Informaţiile pozitive, referitoare la clienţii fără restanţe la credite, vor fi raportate până la sfârşitul acestui an.

Măsura este necesară pentru evaluarea bonităţii clienţilor, a declarat, ieri, directorul general al Biroului de Credit, Şerban Marian Epure, în deschiderea unei conferinţe organizate de Finmedia. "În prezent, doar şapte bănci, câteva instituţii financiare nebancare (IFN) şi o societate de leasing transmit informaţii pozitive despre clienţi către Biroul de Credit", a precizat Epure. La rândul său, Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a spus că s-a propus ca toate băncile să transmită informaţii pozitive, însă cele mai multe dintre acestea încă nu au reuşit să-şi pună la punct sistemul informatic.

Potrivit normelor stabilite prin Acordul Basel II, instituţiile de credit din România vor trebui să îşi adapteze capitalul la riscul pe care şi-l asumă atunci când acordă împrumuturi populaţiei şi firmelor. Iar Biroul de Credit serveşte stabilirii cu mai mare uşurinţă a bonităţii clienţilor, pe baza istoricului bancar şi, implicit, a evaluării mai bune a riscului de creditare.

Sistemul Biroului de Credit se dezvoltă în trei faze. Prima etapă, aflată acum în desfăşurare, constă în transmiterea, de către bănci, a datelor despre persoanele cu restanţe de plată mai mari de 30 de zile, cei care au săvârşit o infracţiune în relaţie cu banca şi pentru care s-a emis o hotărâre judecătorească definitivă, ca şi pentru persoanele care au declarat date false la momentul solicitării creditului.

În faza a doua, băncile şi instituţiile financiare nebancare transmit, în plus, date pozitive despre toate plăţile efectuate de clienţii lor persoane fizice pentru produsele de credit, de asigurare, de leasing, de telefonie fixă sau mobilă. Faza a treia este dedicată dezvoltării scoringului, un produs care va oferi o imagine sintetică şi nuanţată în acelaşi timp a comportamentului debitorului, cu scopul de a uşura decizia de creditare.La finalul lunii februarie 2007, participanţii în Sistemul Biroului de Credit erau 23 de bănci (aproximativ 97% din piaţa de retail), 6 societăţi de credit de consum, o societate de leasing şi una de asigurări.

11 bănci vor să-şi schimbe normele de creditare

Până în prezent, numărul băncilor care au depus la Banca Naţională a României (BNR) dosarul pentru modificarea normelor de creditare pentru populaţie a ajuns la 11. Una dintre ele ar putea primi validarea băncii centrale chiar în această săptămână, a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. El a mai adăugat că BNR va implementa până în 2008 un sistem de evaluare a parametrilor de risc utilizaţi de băncile comerciale.

În prezent, doar şapte bănci, câteva instituţii financiare nebancare şi o societate de leasing transmit informaţii pozitive despre clienţi
Şerban Epure,
director general Biroul de Credite

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite