Biriş despre modificările Codului Fiscal: Convingerea mea este că nu vor îndrăzni să dea amenzi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Gabriel Biriş, expert în fiscalitate, spune că normele de aplicare a Ordonanţei 58/2010 pot fi contestate prin invocarea excepţiei de nelegalitate, şansele de câştig în instanţă fiind incontestabile. „În orice caz, convingerea mea este că autorităţile nu vor îndrăzni să dea amenzi", a declarat Biriş, pentru „Adevărul". Un alt specialist în drept, constituţional de data aceasta, avocatul Nasty Vlădoiu, este de p

„În primul rând, se pot contesta normele care sunt nelegale, fiind adoptate ca reglementări de sine stătătoare şi nu în sprijinul Ordonanţei 58. Un exemplu elocvent de contradicţie este faptul că Ordonanţa prevede că plătitorul de venit trebuie să achite contribuţiile, iar normele stipulează exact contrariul: beneficiarul de venit trebuie să plătească", a spus Biriş.

Avocatul a precizat că este discutabilă calea de acţiune, soluţia fiind cea de a cere anularea normelor. "Dacă nu le respecţi, ai şanse să le conteşti pentru nelegalitate", sfătuieşte Biriş.

Cu alte cuvinte, poţi chiar să nu plăteşti contribuţiile, nu numai să nu le declari, şi să ridici ulterior excepţia de nelegalitate. "Convingerea mea este că nu vor îndrăzni să dea amenzi. Pentru ei, asta ar ridica probleme din punct de vedere politic, mai ales că ministrul Şeitan a dat deja semnale în acest sens", a mai spus Biriş. El crede că instituţiile abilitate vor da o Hotărâre de Guvern prin care să amâne termenul de plata a contribuţiilor, dar şi de aplicare a sancţiunilor.

La rândul său, avocatul Nasty Vlădoiu, abordează problema din unghiul articolului 115 din Constituţia României şi spune că se poate ridica excepţia de constituţionalitate. "Argumentarea caracterului de urgenţă a acestui act normativ este mai mult decât deficitară. Care este urgenţa în amendarea Codului Fiscal pe acest palier, de contribuţii sau impozite?", atrage atenţia avocatul.

Vlădoiu precizează că acţiunea poate fi directă, sau chiar o excepţie pe rol, putându-se aplica prin însuşi Avocatul Poporului. Ambii experţi sunt de părere că, într-un mod sau altul, cei care contestă acest pachet de acte normative au toate şansele să câştige în instanţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite