Bilanţurile contabile ale firmelor vor fi însoţite de note explicative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii Ministerului Finanţelor au anunţat ieri, la Sinaia, că societăţile comerciale vor depune, pe lângă bilanţul financiar, şi o notă explicativă în care administratorii vor trece

Oficialii Ministerului Finanţelor au anunţat ieri, la Sinaia, că societăţile comerciale vor depune, pe lângă bilanţul financiar, şi o notă explicativă în care administratorii vor trece date suplimentare privind activitatea firmei.
În deschiderea Seminarului Naţional de Fiscalitate, organizat de Grupul de editură şi consultanţă în afaceri Rentrop&Straton, delegaţii MFP au prezentat un ordin al ministrului finanţelor privind raportările extrabilanţiere. Normativul, care se află în curs de adoptare, prevede că administratorii firmelor vor prezenta, pe lângă bilanţ, o notă explicativă conţinând următoarele informaţii: * angajamentele extrabilanţiere; * garanţii şi diverse angajamente acordate terţilor; * tranzacţiile cu "părţile legate" (sucursale, filiale sau alte forme de asociere şi deţinere); * modul în care au fost aplicate regulile guvernanţei corporative, în cazul societăţilor listate pe pieţele bursiere. Nota explicativă "va fi însoţită de o declaraţie de asumare a răspunderii colective, de către echipa managerială, în privinţa corectitudinii şi realităţii datelor incluse atât în bilanţ, cât şi în această notă", a precizat Georgeta Petre, director general în cadrul Ministerului Finanţelor.
Situaţiile neplăcute vor putea fi evitate
Potrivit reprezentanţilor mediului de afaceri, solicitarea de către autorităţi a acestor informaţii suplimentare este logică şi benefică, în acelaşi timp, pentru că se vor putea evita anumite situaţii neplăcute. "Faptul că se cer date referitoare la angajamentele extrabilanţiere, spre exemplu, este pozitiv, întrucât firma poate raporta o cifră de afaceri de 10 milioane de euro, să zicem, dar în acelaşi timp ea poate avea angajamente de plată mult mai mari, care, indirect, o pot aduce în situaţia de incapacitate de plată", este de părere Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Potrivit acestuia, firmele depun şi în acest moment note explicative la bilanţul contabil, dar mult mai superficiale. "Acestea se referă la situaţia activelor imobilizate, la repartizarea profitului, creanţe, la politicile şi metodele contabile folosite sau la principalii indicatori economici ai societăţii respective. Informaţii, ce-i drept, mai superficiale", consideră Pogonaru, apreciind că, dacă sunt solicitate în anumite limite, aceste raportări financiare suplimentare sunt folositoare. şi sistemul bancar apreciază creşterea gradului de transparenţă. "E normal ca în special în rândul instituţiilor financiare să existe un grad mai mare de transparenţă. Ca principiu este în regulă, atât timp cât, din punct de vedere tehnic, întocmirea acestor note explicative este posibilă", consideră Mihai Bogza, preşedintele Bancpost.
Societăţile vor fi supravegheate public
În prima zi a seminarului, oficialii MFP au trecut în revistă principalele schimbări care vor interveni în viitorul apropiat, în special la începutul sau în cursul anului viitor. Se va modifica atât Legea contabilităţii, cât şi reglementările privind profesiunea de contabil şi auditul financiar. Se va introduce, de exemplu, un sistem de supraveghere publică a firmelor, prin intermediul unui consiliu de supraveghere.
Auditarea financiară, obligatorie
Începând din 30 iunie 2007, vor trebui să fie auditate financiar următoarele categorii de societăţi: * bănci şi instituţii financiare; * companii de asigurare şi reasigurare; * firme listate pe pieţele bursiere; * companii organizate ca societăţi naţionale; * firmele care au beneficiat de împrumuturi garantate de stat; * societăţile care au beneficiat de fonduri comunitare nerambursabile; * IMM-urile care depăşesc două din cele trei criterii de mărime - număr de salariaţi, valoarea activelor, cifra de afaceri.
Contabilii cu studii medii vor avea dreptul să întocmească doar evidenţele primare, iar cei cu studii superioare vor putea să conducă contabilitatea firmelor. Situaţiile financiare anuale vor putea fi întocmite numai de către experţii contabili, au mai precizat oficialii Ministerului Finanţelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite