"Big Brother" la Fisc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a decis crearea unui serviciu de tip "doi şi-un sfert" în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), structura astfel stabilită având ca scop evitarea fraudării sistemului fiscal de către angajaţi, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu.

"Prin acest act normativ se propune înfiinţarea în cadrul ANAF a Direcţiei Generale de Integritate. Această structură va avea atribuţii pentru crearea unor mecanisme specifice de luptă împotriva fraudării sistemului fiscal", a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

El a mai afirmat că înfiinţarea noii structuri nu va afecta bugetul instituţiei şi nu prevede angajări suplimentare de personal. "În cadrul aceluiaşi buget se înfiinţează un fel de doi şi-un sfert al ANAF-ului", a precizat Zaharescu.

Direcţia Generală de Integritate înfiinţată de Guvern în cadrul ANAF va avea ca principale atribuţii crearea unor mecanisme de luptă împotriva fraudării sistemului fiscal şi a corupţiei din sistem, informează Ministerul Finanţelor.

De asemenea, noua direcţie va participa la elaborarea documentelor strategice din domeniul luptei anticorupţie şi la monitorizarea aplicării acestor documente, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor.

"Un obiectiv important al ANAF este crearea unei administrații fiscale care să răspundă cât mai bine obiectivelor de colectare eficientă a veniturilor bugetare, iar pentru atingerea acestui obiectiv este necesară crearea unor mecanisme de combatere a actelor de corupției. Eforturile noastre sunt strâns legate de obiectivele prevăzute în Strategia Națională Anticorupție și de recomandările Comisiei Europene, cuprinse în Mecanismul de Cooperare și Verificare", a declarat președintele ANAF, Șerban Pop.

Necesitatea creării unui cadru organizatoric distinct, care să garanteze implementarea în condiţii optime şi de eficacitate a obiectivelor prevăzute în Strategia Naţională Anticorupţie, a reieşit din analiza principalelor vulnerabilităţi la corupţie din cadrul ANAF. Structura actuală a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală este una extrem de vastă şi complexă, cuprinzând unele zone sensibile la corupţie prin factori ridicaţi de risc, se arată în comunicat.

"Crearea noii direcţii reprezintă cadrul organizatoric de urmărire şi aplicare a măsurilor şi acţiunilor de prevenire şi combatere a corupţiei, atât la nivel central cât şi teritorial, inclusiv la nivelul Autorităţii Naţionale a Vămilor şi Gărzii Financiare în vederea înlăturării vulnerabilităţilor din sistemul fiscal, vulnerabilităţi care favorizează faptele de corupţie", explică Ministerul Finanţelor.

Direcția Generală de Integritate va funcționa în directa coordonare a președintelui ANAF, urmând să fie elaborate acte administrative privind aprobarea structurii organizatorice şi a numărului total de posturi, precum şi elaborarea unor noi fişe de post, conform noilor atribuţii şi competenţe.

Noua structură va fi înfiinţată cu încadrarea în numărul de posturi aprobat pentru Ministerul Finanţelor Publice - aparat propriu şi unităţi subordonate.

Prin decizia Guvernului este corelat cadrul legislativ actual privind organizarea şi funcţionarea ANAF cu dispoziţiile Hotărârii Guvernului 101/2012 pentru aprobarea normelor metodologice privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea inspecţiei economico-financiare prin desfiinţarea Direcţiei generale de control financiar de la nivelul aparatului propriu al ANAF, ca urmare a preluării activităţii acesteia la Ministerul Finanţelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite