Berceanu negociază cu sindicaliştii feroviari. Miza: disponibilizări de până la 8.300 de angajaţi CFR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, prezintă, la această oră, sindicatelor feroviare un program de disponibilizări la CFR, dar a declarat că planul este unul flexibil, în măsura în care vor fi găsite alte soluţii de reducere a cheltuielilor şi creştere a veniturilor. Pe hârtie, ministerul de resort vrea să disponibilizeze între 7.100 şi 8.300 de angajaţi de la societăţile feroviare, ceea ce împreună cu alte măsuri de r

"Vedeţi programul complet al MTI"

"O să le prezint sindicatelor acest program, care are şi disponibilizări, dar nu este bătut în cuie, este o propunere. Dacă în discuţiile cu sindicatele vom găsi şi alte soluţii de reducere a cheltuielilor şi creştere a veniturilor, o să se diminueze numărul disponibilizaţilor", a afirmat Berceanu.

Potrivit programului prezentat sindicatelor, numărul disponibilizărilor variază în funcţie de disponibilitatea partenerilor sociali de a renunţa la unele drepturi, cum ar fi bonurile de masă, ajutoare materiale de Paşte, Crăciun şi Ziua Feroviarului, prime de vacanţă şi autorizaţii şi permise. Unele dintre aceste drepturi ar urma să fie suspendate pentru anul 2011.

Cei mai mulţi disponibilizaţi vor fi la CFR Marfă (între 3.400 şi 4.600 de persoane). Celelalte persoane afectate sunt angajate la CFR Călători (2.075) şi CFR SA (1.630).

Măsurile de reducere a cheltuielilor la CFR Marfă vizează economii de 300 milioane de lei prin reorganizarea prin absorbţie în CFR Marfă a filialelor SC Întreţinere Reparaţii Locomotive Utilaje şi SC Întreţinere şi Reparaţii Vagoane, compensarea datoriilor pe care le au CET-urile Arad, Govora, Bacău, Braşov, Iaşi către CFR Marfă cu datoriile pe cale le are CFR Marfă către bugetul de stat şi transferul navelor ferry-boat în administraţia Ministerului Apărării Naţionale.

Potrivit ministrului, pierderile anuale pe calea ferată sunt de aproximativ 700 de milioane de lei. Anterior, Berceanu s-a plans că unii sindicalişti nu au propus şi soluţii de creştere a veniturilor.

"Din păcate, unii sunt interesaţi numai de cheltuieli, şi dacă se poate cheltuielile să le punem la salarii fără să mai reparăm calea ferată, vagoanele şi locomotivele. Nu putem accepta o astfel de variantă", transmitea ministrul, săptămâna trecută, într-un comunicat.

Ministerul Transporturilor a anunţat în urmă cu două săptămâni că societăţile feroviare de stat vor finaliza în perioada 16-20 august un program de propuneri pentru eficientizarea activităţii, prin scăderea cheltuielilor, ce va fi prezentat ministrului Transporturilor şi negociat mai apoi cu sindicatele.

Ulterior, directorul general al CFR Călători, Liviu Pescăraşu, a declarat agenţiei MEDIAFAX că toţi cei aproximativ 15.000 de angajaţi ai companiei vor intra în şomaj tehnic, începând cu 16 august, prin rotaţie, până la sfârşitul anului, astfel că fiecare salariat nu va veni la muncă timp de două luni.

Potrivit unor surse din sectorul feroviar, Ministerul Transporturilor pregăteşte un proiect care vizează disponibilizarea a 12.800 de angajaţi din sectorul feroviar până la sfârşitul lunii septembrie.

Ştire în curs de actualizare

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite