Belgia, al treilea stat din zona euro care a intrat deja în recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a trecut prin Grecia şi Portugalia, recesiunea pare a se fi ajuns în Belgia. Cu o scădere economică în ultimul trimestru, Belgia devine al treilea stat din zona euro care a înregistrat o contracţie a produsului intern brut în ultimele trimestre. Este probabil ca şi alte state să intre în recesiune până la sfârşitul anului fiscal.

PIB-ul Belgiei a scăzut cu 0.2% în ultimul trimestru, după ce în al treilea trimestru a înregistrat o scădere de 0.1%. Recesiunea afectează Belgia într-o perioadă tulbure a statului – în ultimele trei luni a fost instituit un nou guvern după 18 luni paralizie politică, Dexia Bank Belgium a fost naţionalizată, iar ratingul financiar al ţării a fost retrogradat de Standard & Poor’s, notează publicaţia financiară „Financial Times”.

Citeste aici despre bugetul propus de Belgia pentru 2012

Economiştii consideră că motivul principal al recesiunii îl constituie amplificarea crizei datoriilor în zona euro. „Nu este neapărat o problemă cauzată a Belgiei. Decelerarea globală a creşterii economice a fost resimţită mai ales în zona euro, iar exporturile Belgiei au fost afectate”, spune Peter Vanden Houte, economist la ING.

Încrederea pieţelor în Belgia a scăzut drastic în ultimele luni ale anului 2011. O modalitate de a determina gradul de risc o reprezintă diferenţa dintre randamentele obligaţiunilor Belgiei şi ale Germaniei, aceasta din urmă importând din Belgia materie primă pentru propria producţie. Diferenţa a crescut în noiembrie cu 3.5%, stârning îngrijorarea investitorilor cu privire la sustenabilitatea finanţelor publice ale Belgiei. Însă de atunci procentul s-a diminuat semnificativ, odată cu scăderea neîncrederii în viabilitatea zonei euro.

Economia Belgiei este în general considerată ca fiind un indicator al sănătăţii economiei europene, şi în special a Germaniei. Celelalte state ale zonei euro vor face public PIB-ul acestui an fiscal în 15 februarie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite