Belarus numeşte „război“ disputa cu Rusia şi taie gazele Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a dispus ieri întreruperea livrărilor de gaze naturale ruseşti către Europa pe teritoriul ţării sale.

Lukaşenko a adăugat, într-o întâlnire cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, că, „din nefericire, acest conflict s-a transformat într-un război al gazelor între Rusia şi Belarus", transmite RIA Novosti.

Gazprom a continuat ieri să diminueze exporturile de gaze către Belarus cu 30%. Cele două ţări se acuză reciproc de datorii de circa 200 de milioane de euro în contul livrării şi al tranzitului de gaze. Comisia Europeană, care până ieri avea un ton optimist cu privire la modul în care acest conflict va afecta consumatorii europeni, a intrat în panică după ce Minskul a notificat Bruxelles-ul să se aştepte la perturbaţii în alimentarea cu gaze. Circa 6,25% din consumul de gaze al Europei ar putea fi afectat, a spus purtătorul de cuvânt al comisarului pentru energie.

Gazprom s-a grăbit să asigure europenii că niciun metru cub din contracte nu va lipsi, asigurând livrările prin infrastructura din Ucraina, din depozitele subterane sau chiar de pe pieţele spot, dacă va fi cazul. La rândul lor, ucrainenii au anunţat că pot asigura o capacitate de tranzit suplimentară de 15-20 de miliarde de metri cubi.

Clătita umplută cu gaze

Luni, Lukaşenko a propus să plătească datoria către Rusia în maşinării, echipamente şi alte bunuri. În replică, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a spus că Gazprom nu poate primi plăţi în „plăcinte, unt sau brânză, ci doar în bani". În timpul întâlnirii de ieri cu Lavrov, Lukaşenko a replicat că a fost jignit de aceste remarci. „Luăm ca pe o insultă faptul că suntem coborâţi la nivel de unt şi clătite", a spus preşedintele Belarusului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite