Belarus nu va putea asigura tranzitul de gaze către Europa dacă Rusia reduce livrările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Belarus nu va putea asigura tranzitul de gaze naturale către Europa dacă Rusia reduce luni livrările cu 85%, ca urmare a divergenţelor privind plata unor datorii, a anunţat Ministerul Energiei de la Minsk, citat de RIA Novosti.

Guvernul bielorus refuză să plătească preţul gazelor naturale stabilit de Rusia la 169 de dolari pentru 1.000 de metri cubi în primul trimestru şi 185 de dolari pe 1.000 de metri cubi în trimestrul al doilea. Belarus plăteşte de la 1 ianuarie un preţ de 150 de dolari/1.000 de metri cubi.

Livrările de gaze ar putea fi întrerupte de la 21 iunie


Grupul Gazprom a avertizat încă de miercuri compania de stat Beltransgaz că ar putea întrerupe livrările de la 21 iunie (luni), din cauza datoriilor. Totodată, preşedintele Dimitri Medvedev a avertizat autorităţile de la Minsk că Rusia acordă Belarusului cinci zile pentru plata datoriilor de 200 de milioane de dolari, în caz contrar urmând să fie luate măsuri dure. Belarus a refuzat să recunoască datoria şi a anunţat vineri că Gazprom îi datorează 200 de miloane de dolari din taxe de tranzit. Potrivit directorului general al Gazprom, Alexei Miller, Gazprom analizează varianta ocolirii Belarusului în tranzitul de gaze naturale către Europa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite