UPDATE Belarus ameninţă că va lua gaze din conducta de tranzit către Europa pentru consumul propriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Belarus ameninţă că va extrage gaze din conducta care transportă gazele spre ţările europene tranzitând teritoriul său, pentru a suplini volumul de gaze redus de Gazprom, a anunţat astăzi purtătorul de cuvânt al gigantului rus, Serghei Kuprianov, transmite RIA Novosti.

"Am primit o scrisoare de la vicepremierul din Belarus, (Vladimir - n.r.) Semashko, care nu includea nicio propunere concretă în privinţa restructurării datoriei. Scrisoarea conţine ameninţarea că Belarus va începe să ia gaze din conducta de tranzit pentru consumul propriei economii, dacă reducerile din partea Gazprom vor continua", a spus Kuprianov.

UPDATE

Vicepreşedintele Gazprom, Alexander Medvedev, a făcut apel la calm din partea Europei, care se teme că disputa dintre Moscova şi Minsk va afecta consumatorii din ţări terţe.

"Vom face totul pentru a ne asigura că utilizatorii europeni nu vor fi afectaţi", a spus Medvedev.

El a adăugat că Gazprom are un plan pentru a preveni reducerea livărilor către Europa, care include prezenţa unei echipe de observatori. "Astfel toată lumea va putea vedea cine violează şi ce violează", a subliniat oficialul Gazprom.

Ieri, premierul Vladimir Putin a spus că Rusia poate folosi conductele prin Ucraina pentru a transporta gaze spre ţările europene.

Rusia a redus şi mai mult livările de gaze către Belarus, de la 15% ieri la 30% în această dimineaţă, a anunţat Alexei Miller, CEO Gazprom, citat de Ria Novosti.

"În ultimele 24 de ore, Belarus nu a făcut niciun pas pentru a-şi plăti datoriile în contul gazului rusesc. Astfel că în dimineaţa zilei de 22 iunie (astăzi - n.r.), ora 10.00 (ora 9.00 în România - n.r.), a intrat în vigoare reducerea cu 30% a volumelor furnizate", a anunţat Miller.

Gazprom nu va aştepta două săptămâni pentru ca Belarusul să-şi plătească datoriile la furnizarea de gaze naturale şi va continua să reducă treptat livrările către fostul stat sovietic, a declarat ieri seară purtătorul de cuvânt al grupului, Sergei Kuprianov.

"Este clar că 15% este doar începutul. Nimeni nu va aştepta două săptămâni. Situaţia va fi discutată din nou maine (marţi, n.r.)", a spus purtătorul de cuvânt al Gazprom.

Gazprom a redus luni livrările de gaze naturale către Belarus cu 15%, urmând să ajungă treptat la 85%.

Belarusul a achitat în acest an gazul rusesc la preţul din 2009, în pofida majorării acestuia la 169 de dolari pe 1.000 de metri cubi în primul trimestru şi la 185 de dolari în trimestrul al doilea.

Vicepremierul bielorus Vladimir Semaşko a declarat ieri că autorităţile de la Minsk ar putea achita diferenţa de preţ, estimată la 187 milioane de dolari, în termen de două săptămâni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite