Băuturile intermediare scutesc producătorii de taxa pe viciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a scăpa de plata taxei pe viciu, producătorii de băuturi alcoolice au apelat la o metodă, deşi legală, mai puţin obişnuită în trecut: fabricarea de produse intermediare.Acestea au o

Pentru a scăpa de plata taxei pe viciu, producătorii de băuturi alcoolice au apelat la o metodă, deşi legală, mai puţin obişnuită în trecut: fabricarea de produse intermediare.
Acestea au o concentraţie de vin între 5% şi 75%. "În acest moment, vinul şi berea sunt scutite de taxă pe viciu. Drept urmare, producătorii au născocit produsele intermediare, cu diferite arome, care conţin între 5% şi 75 vin. În acest fel s-a ajuns ca, după introducerea taxei pe viciu şi, automat, scumpirea băuturilor alcoolice, aceste produse intermediare să ia locul spirtoaselor, care se aflau până nu de mult în topul preferinţelor românilor", a declarat, ieri, pentru Adevărul Radu Morariu, vicepreşedinte al Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice - Garant. Potrivit acestuia, există pe piaţă acest tip de produs intermediar care are chiar aromă de ţuică. "Băuturile au denumiri comerciale, ca să atragă consumatorul, dar pe etichetă scrie că este un produs intermediar", a mai precizat vicepreşedintele organizaţiei patronale. Taxa pe viciu a fost introdusă în luna mai a acestui an. Din cei 750 de euro, atât cât reprezintă acciza pe hectolitrul de alcool pur, taxa pe viciu reprezintă 200 de euro. Producătorii de alcool spun că odată majorarea preţurilor la băuturile fabricate legal, consumatorii s-au orientat spre băuturile ieftine, fabricate pe piaţa neagră. "În acest moment, ţuica şi rachiurile naturale sunt scăpate complet de sub control. Din cele peste 30.000 de cazane de ţuică existente la nivel naţional, există autorizaţii doar pentru câteva zeci", precizează Morariu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite