Bătaie pe şefia Băncii Centrale Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mario Draghi, guvernatorul băncii centrale a Italiei, pare să fie noul favorit în ­cursa pentru preşedinţia Băncii Centrale Europene (BCE), informează „The Wall Street Journal“. În octombrie, mandatul actualului preşedinte al BCE, Jean-Claude Trichet, va expira.

Până la începutul acestei luni, principalul favorit pentru post era Axel Weber, preşedintele Bundesbak (banca centrală a Germaniei), însă acesta a anunţat recent că îşi dă demisia, retrăgându-se astfel din cursă, spre disperarea cancelarului Angela Merkel, care şi-ar fi dorit tot un neamţ la şefia BCE.

Acum, italianul pare să fie cel care îi va lua locul lui Trichet. „Cu toţii sunt de acord că Draghi are experienţa şi calificarea necesare pentru a deveni noul şef al BCE", a declarat un ministru al unui stat din zona euro, potrivit portalului online.wsj.com.

Consilierul lui Merkel, posibil candidat

„Despre el se discută cel mai mult la Bruxelles şi în întâlnirile bilaterale dintre statele din zona euro. În absenţa unui candidat clar din partea Germaniei, aş spune că el este actualul favorit", a adăugat oficialul. Merkel a găsit deja un înlocuitor pentru Weber.

Jens Weidmann, consilier-şef pentru economie al cancelarului german, va fi noul preşedinte al Bundesbank, potrivit Reuters. Motivele pentru care Weber a decis să demisioneze sunt încă incerte.

Analiştii spun însă că germanul a deranjat reprezentanţii mai multor state atunci când a declarat că instituţia nu trebuie să mai cumpere obligaţiuni guvernamentale pentru a ajuta statele cu probleme din zona euro.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite