Băsescu începe runda de întâlniri cu bancherii austrieci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit astăzi la Palatul Cotroceni cu Andreas Treichl, preşedintele executiv al grupului Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, după ce ieri a avut o întâlnire similară cu Steven van Griningen, preşedintele Raiffeisen Bank România.

Şi premierul Emil Boc a avut ieri programată o întâlnire cu Andreas Treichl, însă aceasta a fost amânată din cauza agendei încărcate a premierului, care a participat la comandamentul de iarnă.

Şeful statului i-a spus oficialului Erste că, deşi 2012 pare a fi un an riscant pentru întreaga Europă, România şi-a creat condiţiile să devină un câştigător atunci când va trece criza.

"Vă mulţumesc foarte mult pentru că aţi cerut să avem o discuţie. Cred că este un moment oportun ca să vedem cum putem împinge lucrurile înainte în 2012, care pare a fi un an riscant pentru întreaga Europă", a spus Traian Băsescu, potrivit Mediafax.

Andreas Treichl a spus că România se află într-o situaţie bună, iar replica lui Băsescu a fost: “pentru moment”.

Preşedintele executiv al grupului Erste Bank a mai spus că multe măsuri dure au fost luate şi că este de părere că cel mai important lucru este fructificarea tuturor şanselor care România le are pentru a crea creştere economică.

"Dacă vă uitaţi la întreaga Europă şi comparaţi situaţia României cu cea a altor ţări, precum şi faptul că Guvernul a făcut câţiva paşi dureroşi pentru a îmbunătăţi deficitul bugetar, cred că acum România are o şansă foarte bună să devină un câştigător în Europa. România se află în situaţia în care poate construi infrastructură, poate primi multe fonduri de la UE", a adăugat el.

"Când o să treacă criza, nu chiar acum. Am fost pe deplin de acord că am creat condiţiile ca România să devină un câştigător, dar atunci când criza o să treacă în întreaga Europă", a apreciat Traian Băsescu.

Cuvinte magice pentru Băsescu

Preşedintele i-a mai spus reprezentantului Erste că, dacă instituţia bancară va rămâne în România să finanţeze dezvoltarea, este un mesaj foarte important.

"Noi suntem pe deplin angajaţi în ceea ce priveşte România. România este o piaţă foarte importantă pentru grupul Erste. Suntem pe deplini convinşi să continuăm", a spus Andreas Treichl.

Şeful statului a afirmat, la rândul său, că intervenţia oaspetelui său conţine "cuvinte magice pe care le-a aşteptat".

"Domnule preşedinte, acestea au fost cuvintele magice pe care le-am aşteptat de la dumneavoastră, pentru că aceleaşi aşteptări au fost ieri (joi - n.r.), în discuţiile mele cu preşedintele Raiffeisen şi, dacă astăzi şi Erste se uită spre România ca spre o piaţă unde decideţi să rămâneţi şi să finanţaţi dezvoltarea, este cel mai important mesaj pe care l-am primit astăzi", a spus Băsescu.

Băsescu, îngrijorat de stagnarea creditării

Preşedintele Traian Băsescu a discutat ieri, la Palatul Cotroceni, cu Steven van Groningen despre despre necesitatea dezvoltării capitalului românesc prin stimularea economisirii, în contextul măsurilor impuse de Banca Naţională a Austriei.



Instituţia a emis în noiembrie o serie de instrucţiuni prin care condiţionează avansul creditării la subsidiare de creşterea refinanţărilor locale, în principal prin depozite, dar şi prin emisiuni pe piaţa locală şi fonduri de la instituţii supranaţionale.

Mai exact, susbsidiarele care sunt expuse în mod deosebit trebuie să se asigure că raportul dintre noile împrumuturi şi refinanţarea locală să nu depăşească 110%.

„Preşedintele României a fost informat cu privire la noile reglementări ale Băncii Naţionale a Austriei cu privire la cerinţele de capital şi lichiditate, domnul van Groningen apreciind că impactul acestor reglementări va fi nesemnificativ pentru România“, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul preşedinţiei.

Imediat după anunţul Băncii Naţionale a Austriei, preşedintele Traian Băsescu a atacat dur băncile străine prezente pe piaţa românească. „Să vii acum şi să spui că nu mai continui finanţarea în România este o lipsă totală de înţelegere a situaţiei. Este o lipsă de fair-play şi vreau să cred că statele venite mai târziu în UE nu vor fi puse să plătească lăcomia băncilor“, declara Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a reamintit şi astăzi de reacţia sa referitoare la anunţul Băncii Naţionale a Austriei.

"Cunoaşteţi reacţia mea când Banca Naţională a Austriei a indicat nişte măsuri şi am fost extrem de critic şi de temător, pentru interesul României. Acum, văzând că două dintre cele mai mari bănci austriece sunt hotărâte să rămână aici, pentru mine este un mesaj excelent. Putem discuta orice alt subiect, atât timp cât acest mesaj este o realitate", a punctat Traian Băsescu.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite