Băsescu, turneu-fulger pe malurile lacului rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tur de forţă prezidenţial pe 20 şi 21 august: după criza georgiană, şeful statului român este în vizită în cinci state riverane Mării Negre: Ucraina, Republica Moldova, Azerbaidjan,

Tur de forţă prezidenţial pe 20 şi 21 august: după criza georgiană, şeful statului român este în vizită în cinci state riverane Mării Negre: Ucraina, Republica Moldova, Azerbaidjan, Georgia şi Turcia

Traian Băsescu şi Viktor Iuşcenko au avertizat că în Transnistria şi Abhazia conflictele îngheţate pot degenera ca în Osetia de Sud.

Prima întrevedere a avut loc ieri la Kiev, cu preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko. Băsescu şi Iuşcenko au susţinut respectarea principiului suveranităţii şi al integrităţii teritoriale a Georgiei. Iuşcenko a declarat că războiul din Georgia a fost generat de conflictul din Osetia de Sud şi evenimentele se pot repeta în Abhazia şi în Transnistria, dacă nu se iau măsuri.

"Am constatat ineficienţa actualelor mecanisme de menţinere a păcii din Osetia de Sud, Abhazia, (...) Transnitria (...) Nagorno - Karabah. Menţinerea actualelor mecanisme implică riscul degenerării conflictelor îngheţate", a spus Traian Băsescu.

El a declarat că în Transnistria mecanismele conflictului sunt duse la limită. Din punctul de vedere al "aranjamentelor de detonare", conflictul în Transnistria poate izbucni oricând, a spus preşedintele.

La plecarea din ţară, şeful statului a declarat că UE "s-a mişcat lent" în privinţa zonei Mării Negre şi a evenimentelor din Georgia, iar zona nu poate fi securizată fără implicarea Federaţiei Ruse: "Federaţia Rusă trebuie să fie partener pentru securizarea zonei, nu element de risc".

"Gestul potrivit care ridică moralul georgienilor"

Iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu de a vizita cele cinci state nu poate decât să fie apreciată de NATO, a declarat pentru "Adevărul" ambasadorul României în Azerbaidjan, fost ambasador în Georgia şi în Rusia, Constantin Gîrbea.

După ce pe la Tbilisi s-au perindat mai mulţi lideri, printre care preşedintele polonez, Lech Kaczynski, şi omologul său ucrainean, Viktor Iuşcenko, sau secretarul american de stat, Condoleezza Rice, vizita şefului statului român este un semnal că Georgia trebuie sprijinită, mai ales de către ţările de la Marea Neagră.

"Este exact gestul potrivit în astfel de momente, pentru a le ridica moralul georgienilor", a precizat Gîrbea, adăugând că România dă un exemplu Uniunii Europene. Diplomatul a mai apreciat că dincolo de mesajul de susţinere, vizita ar putea avea şi rezultate concrete.

Ţinând cont de relaţiile bune dintre cele două ţări, Bucureştiul poate oferi Georgiei ajutoare umanitare, dar, în acelaşi timp, poate participa în mod activ la reconstrucţia atât de necesară a ţării.

Turneul reprezintă un pas important pentru o mai mare implicare a României în stabilizarea regiunii Mării Negre, a mai declarat Gîrbea.

De la Kiev la Istanbul

Turneul de două zile al preşedintelui Băsescu început ieri bifează cinci ţări. El s-a aflat ieri mai întâi în Ucraina, la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele Viktor Iuşcenko, de unde s-a deplasat la Chişinău. În Republica Moldova, şeful statului a discutat cu primarul Dorin Chirtoacă şi cu preşedintele Vladimir Voronin.

De la Chişinău, preşedintele s-a deplasat aseară la Baku, în Azerbaidjan, unde avea programată o întrevedere cu Ilham Aliyev, preşedintele azer. Astăzi, şeful statului se va întâlni cu Mihail Saakaşvili, la Tbilisi, după care pleacă în Turcia, la Istanbul, unde este aşteptat de preşedintele şi de premierul turc, Abdullah Gul şi Recep Tayyip Erdogan.

Un moment corect ales

Momentul vizitei este corect ales, nu avea rost să meargă la Tbilisi, mai devreme, fără mandat din partea NATO sau a UE, aşa cum au făcut mai mulţi colegi de-ai mei din Parlamentul European. Sper ca relaţiile bune dintre cei doi preşedinţi să nu fi fost afectate de faptul că România nu a adoptat o poziţie dură împotriva Moscovei, asemeni ţărilor baltice şi a Poloniei.

Traian Băsescu i-ar putea transmite lui Mihail Saakaşvili recomandarea de a fi mai reţinut faţă de duşmani şi mai responsabil faţă de aliaţi. Băsescu i-ar putea chiar explica că sacrificiul politic personal ar putea fi în interesul ţării sale.

Adrian Severin, europarlamentar PSD

Este o vizită simbolică

Vizita aceasta face parte din categoria vizitelor simbolice, făra niciun efect palpabil, deoarece România nu poate influenţa rezolvarea conflictului transnistrean. Asta se datorează în primul rând faptului că Chişinăul se bazează pe Kremlin în rezolvarea problemei separatiste.

În schimb, preşedintele Traian Băsescu are tot dreptul să aibă o atitudine negativă faţă de conducătorii comunişti de la Chişinău, deoarece aceştia percep România ca pe o ameninţare. Totuşi, aceste declaraţii ale preşedintelui Băsescu nu au niciun efect electoral.

Oazu Nantoi, analist, Republica Moldova

Reconfirmă politica în zonă

Vizita este o confirmare a liniei de politică externă a României. Această linie a fost inaugurată de Mircea Geoană. Apoi a fost fixată de preşedintele Traian Băsescu, în 2005; este o reconfirmare a direcţiei de politică externă a României în zona Mării Negre.

Armand Goşu, analist politic

Am apreciat capacitatea Republicii Moldova de a nu răspunde provocărilor transnistrene. Se depăşeşte orice limită a decenţei când transnistrenii refuză orice discuţii cu autoritatea suverană a statului moldovean.
Traian Băsescu, Chişinău

Evenimentele din Georgia ne-au luat nepregătiţi(...). În momentul de faţă nu avem niciun mecanism de prevenire a izbucnirii unor astfel de conflicte. Teoretic, în orice moment este posibil ca în oricare din părţile în care există un conflict îngheţat, acesta să izbucnească.
Traian Băsescu, Kiev

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite