UPDATE Băsescu: M-am angajat ca România să contribuie cu 30.000 de euro la Agenţia de Energie Atomică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Summitul de Securitate Nucleară de la Seul, că România va contribui cu 30.000 de euro la bugetul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) în vederea creşterii resurselor pentru intruirea în domeniul energiei nucleare.

„Cu ocazia intervenţiei mele, m-am angajat că România va contribui cu 30.000 de euro la completarea fondurilor Agenţiei pentru Energiei Atomică, în scopus creşterii resurselor finanaciare necesare desfăşurării proceselor de instruire a personaliului care operează instalaţii nucleare din alte state sau din România", a declarat preşedintele traian Băsescu la Seul, înainte de întoarcerea în ţară. De asemenea, preşedintele Băsescu a spus că România şi-a arătat disponibilitatea de a invita reprezentanţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică să evalueze cele două reactoare de la centrala nucleară de la Cernavodă.

Mai mult, şeful statului a arătat că România îşi menţine obiectivul de a contrui alte două reactoae (3 şi 4) la Cernavodă. Întrebat dacă există interes al investitorilor pentru proiectul de la Cernavodă, preşedintele a spus: „Interes există, problema pe care o avem este că acum, după accidentul de la Fukushima, România lucrează la o nouă documentaţie de licitaţie, se adaugă noi elemente de siguranţă, care sper ca până în aprilie să fie finalizată şi aprobată de CNCAN. Să poată fi emis caietul de sarcini şi licitaţia să fie undeva în a doua parte a anului, dar nu stabilesc eu programul", a mai spus Băsescu.

UPDATE Preşedintele a completat că România face parte din grupul ţărilor care derulează procesul combustibilului.

„România face parte din grupul select al celor 32 de state din lume care derulează întreg procesul combustibilului".

De asemenea, şeful statului a arătat că ţara noastră a fost prima care a repatriat combustibil nuclear pe calea aerului.

„România şi-a arătat cu mult înainte, încă din 2009, preocuparea faţă de securizarea combustibililor nucleari. România a fost prima ţară care a repatriat combustibil nuclear pe calea aerului, nu pe apă sau pe rute rutiere".

Pe de altă parte, Băsescu a ţinut să sublinieze că până în 2014, România va avea un set de măsuri concrete privind securizarea materialelor nucleare.

„În intervenţia mea, am ţinut să ies din afirmaţiile politice generale şi să conving statele din jurul mesei că România chiar se preocupă serios de securizarea nucleară. Până în 2014, va avea un set de măsuri concrete privind securizarea materialelor nucleare".

Preşedintele a adăugat că „reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă nu rămân aşa cum sunt, accidentul de la Fukushima ne-a făcut să ne gândim să le îmbunătăţin nivelul de siguranţă".

România participă la Summitul pentru Securitate Nucleară cu o delegaţie condusă de şeful statului, Traian Băsescu, din care mai fac parte consilierul prezidenţial Bogdan Mănoiu şi Borbala Vajda - preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare.

Cea de-a doua ediţie a summitului de securitate nucleară care vizează coordonarea politicilor naţionale pentru combaterea terorismului nuclear şi reuneşte în aceste zile peste 50 de şefi de stat şi organizaţii internaţionale. La eveniment sunt prezenţi inclusiv preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, şi cel al Chinei, Hu Jintao.

Liderii mondiali discută în cadrul acestei reuniuni despre măsuri comune pentru a combate ameninţarea reprezentată de terorismul nuclear, despre protejarea materialelor nucleare şi despre prevenirea traficului ilicit de materiale nucleare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite