Băsescu, îngrijorat de stagnarea creditării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit ieri, la Palatul Cotroceni, cu Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, pentru a discuta despre necesitatea dezvoltării capitalului românesc prin stimularea economisirii, în contextul măsurilor impuse de Banca Naţională a Austriei.

Instituţia a emis în noiembrie o serie de instrucţiuni prin care condiţionează avansul creditării la subsidiare de creşterea refinanţărilor locale, în principal prin depozite, dar şi prin emisiuni pe piaţa locală şi fonduri de la instituţii supranaţionale. Mai exact, susbsidiarele care sunt expuse în mod deosebit trebuie să se asigure ca raportul dintre noile împrumuturi şi refinanţarea locală să nu depăşească 110%.

Şeful statului a bătut obrazul băncilor străine

„Preşedintele României a fost informat cu privire la noile reglementări ale Băncii Naţionale a Austriei cu privire la cerinţele de capital şi lichiditate, domnul van Groningen apreciind că impactul acestor reglementări va fi nesemnificativ pentru România", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul preşedinţiei.

Imediat după anunţul Băncii Naţionale a Austriei, preşedintele Traian Băsescu a atacat dur băncile străine prezente pe piaţa românească. „Să vii acum şi să spui că nu mai continui finanţarea în România este o lipsă totală de înţelegere a situaţiei. Este o lipsă de fair-play şi vreau să cred că statele venite mai târziu în UE nu vor fi puse să plătească lăcomia băncilor", declara Băsescu.

În cadrul întâlnirii de la Palatul Cotroceni, şeful statului şi preşedintele Raiffeisen Bank au mai discutat despre nevoia de a îmbunătăţi competitivitatea României. „Şeful statului şi preşedintele Raiffeisen Bank au fost de acord asupra necesităţii continuării dialogului dintre autorităţi şi mediul de afaceri.Domnul van Groningen, care este şi preşedinte al Consiliului Investitorilor Străini, a arătat că acest organism va continua să propună măsuri concrete pentru creşterea competitivităţii mediului economic românesc", se mai arată în comunicat.  Totuşi, reprezentanţii Consiliului declarau în octombrie că, din cele 80 de măsuri propuse Guvernului, doar 11 au fost rezolvate. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite