UPDATE Băsescu: România, poartă de acces în Europa pentru Kazahstan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Utilizarea infrastructurii româneşti este o bună oportunitate pentru accesul pe pieţele din Uniunea Europeană a Kazahstanului, a declarat astăzi preşedintele României, Traian Băsescu, aflat într-o vizită oficială la Astana.

„România înţelege necesitatea Kazahstanului de a avea oportunităţi de export în Uniunea Europeană. Aceasta este o piaţă uriaşă, de 500 de milioane de consumatori. În acest sens, suntem gata să colaborăm cu Kazahstanul pentru ca acest stat să poată folosi infrastructura românească – portul Constanţa, căi ferate, linii de comunicare, Dunărea. Este o oportunitate uriaşă pentru Kazahstan pentru a-şi asigura accesul spre pieţele europene”, a spus Băsescu, citat de agenţia de presă Kazinform.

Şeful statului român a menţionat, cu ocazia unei înâlniri cu omologul său kazah, Nursultan Nazarbayev, că cele două ţări trebuie să continue colaborările.

„România poate utiliza resursele energetice din Kazahstan, precum uraniul pentru centrala nucleară. Totodată, România poate fi un bun partener pentru dezvoltarea industriei kazahe“, a adăugat Băsescu, arătând că acest stat caspic este principalul partener al României în Asia Centrală.

Oamenii de afaceri români, invitaţi să ia parte la industrializarea Kazahstanului

La rândul său, Nazarbayev a invitat oamenii de afaceri români să participe la industrializarea Kazahstanului.

„Kazahstanul este pregătit să colaboreze cu România în multe direcţii, în special în energie, transporturi şi comunicaţii, agricultură şi bunuri de consum“, a afirmat oficialul kazah.

Acesta a subliniat că România este un partener-cheie în Europa de Est.

Anul trecut, schimburile comerciale dintre cele două ţări s-au cifrat la 800 de milioane de dolari, iar 35 de întreprinderi mixte kazaho-române activează în diverse domenii, de la petrol şi gaze la construcţii şi transporturi.

Compania de stat de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunaiGaz, deţine 100% din grupul Rompetrol, al cărui principal activ este rafinăria Petromidia de la Marea Neagră.

Parteneri pentru transportul în Europa al gazelor şi petrolului

În domeniul energetic, colaborarea dintre cele două ţări vizează posibilitatea importului de gaz kazah în România, precum şi participarea statului caspic la proiectul oleoductului Constanţa-Trieste, cunoscut şi sub denumirea PEOP (Pan European Oil Pipeline), menit să aducă ţiţei caspic în Europa prin România.

În ceea ce priveşte PEOP, reprezentanţii KazMunaiGaz, precum şi cei ai SOCAR, compania de petrol şi gaze din statul vecin, Azerbaidjan, şi-au manifestat în repetate rânduri interesul de a participa la proiect atât ca furnizori de gaze, cât şi ca investitori.

Nazarbayev a arătat, în cadrul discuţiei pe această temă cu preşedintele României, că exploatarea celui mai mare zăcământ petrolifer din Kazahstan, Kashagan, va însemna majorarea producţiei de petrol a ţării cu 50 de milioane de tone pe an.

„În acest sens, am discutat astăzi despre posibilitatea deschiderii unei noi rute de transport prin Marea Caspică, prin Azerbaidjan şi Georgia, până în România”, a spus Nazarbayev. Acesta a mai precizat că, în acest fel, ambele ţări vor beneficia de viitorul oleoduct Constanţa-Trieste.

Nazarbayev a mai arătat că ţara sa deja aprovizionează multe ţări europene cu petrol, incluzând circa 40 de milioane de tone pentru România.

Pe partea de gaze, Kazahstanul este privit ca una dintre principalele surse pentru viitoarea conductă Nabucco.

La plecarea sa spre Kazahstan, preşedintele Traian Băsescu declara că va propune oficialilor de la Astana includerea ţării lor în proiectul unei alte rute de transport al gazelor caspice spre Europa, care implică în prezent Azerbaidjanul, Georgia şi România.

Practic, este vorba de un sistem de conducte şi de terminale de gaz petrolier lichefiat (LNG). Gazele vor fi aduse prin conducte în portul georgian Batumi, unde vor fi lichefiate şi transportate pe mare la Constanţa. În portul românesc va exista o instalaţie de delichefiere, de unde gazele vor pleca spre Europa.

Potrivit secretarului de stat pentru energie, Tudor Şerban, această rută ar înseamna transportul a 3-8 miliarde de metri cubi de gaze anual, iar investiţia necesară s-ar putea ridica la 4-6 miliarde de euro.

Băsescu susţine organizarea unui summit OSCE la Astana

Totodată, Băsescu a felicitat Kazahstanul pentru preşedinţia în exerciţiu a OSCE, a punctat că şi România a trecut prin această experienţă şi a afirmat că susţine organizarea unui summit OSCE la Astana.

„Avem experienţa unei astfel de preşedinţii din anul 2001 şi vă asigur că acel an a fost un an în care România a avut ocazia să se afirme puternic pe plan internaţional, lucru pe care vi-l doresc şi dumneavoastră. De altfel, credem cu putere că, după 11 ani de la ultimul summit al ţărilor membre OSCE, a venit timpul ca Astana să găzduiască încă un summit al OSCE", a spus Băsescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite