Băsescu atacă iar Petrom: Redevenţa pe care o plăteşte statului pentru petrol este mizeră. Să se aştepte să crească din 2014!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat luni seară, într-o emisiune la postul public de televiziune, că redevenţa pe care o plăteşte Petrom statului român pentru extracţiile de resurse petroliere „este mizeră ca dimensiune, foarte mică, extrem de incorect negociată“, iar compania petrolieră trebuie să se aştepte ca, în 2014, când va fi renegociată, aceasta să nu fie mai mică decât în statele arabe.

„Ce aştept eu, şi cred că este momentul potrivit, este anul 2014, când trebuie rediscutată redevenţa. Şi atunci, Petrom trebuie să ştie că redevenţele în România nu vor fi mai mici decât în statele arabe“, a declarat aseară preşedintele Traian Băsescu, întrebat ce ar putea să facă după ce şi-a declarat public nemulţumirea faţă de politica de preţuri a companiei Petrom.

Preşedintele a amintit şi că a fost aplicată o amendă de 300 de milioane companiilor petroliere. La începutul lunii ianuarie, Consiliul Concurenţei a decis amendarea mai multor companii petroliere  (OMV Petrom, Lukoil, Eni România, Mol România, Rompetrol) cu 10% din cifra de afaceri pentru formarea unui cartel prin care controlau preţurile carburanţilor. Petrom a fost considerat iniţiatorul cartelului.

„A făcut deja Consiliul Concurenţei, a aplicat o amendă de 300 de milioane de euro companiilor petroliere din România. În rest, nu ai decât să citeşti contractul semnat în timpul Guvernului Năstase şi să-l pui în aplicare“, a spus preşedintele..

Băsescu a propus şi reorientarea banilor proveniţi din redevenţe către un fond naţional de dezvoltare, după modelul statelor nordice. „Eu nu le-aş mai lăsa la consum (redevenţele – n.r.), ca venituri în bugetul de stat. Le-aş face un fond de dezvoltare, cum are Norvegia, cum au statele arabe. Redevenţele le varsă într-un fond, care e fond de dezvoltare, fond de plasamente, fond de şi de...“, a spus Băsescu.

Totodată, acesta a recunoscut faptul că nu doar redevenţa pentru resursele petroliefere sunt foarte mici, această problemă fiind întâlnită în mai multe sectoare.

„Ne sare în ochi problema redevenţei la Petrom, care e mizeră ca dimensiune, foarte mică, extrem de incorect negociată, dar să ştiţi că la fel este situaţia cu redevenţele la pietriş, redevenţele la ape minerale şi la multe altele“, a arătat el.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea „După 20 de ani“ de la PRO TV, că a rupt orice legătură cu Petrom ca semn de protest faţă de profitul pe care l-a obţinut pe timp de criză, el adăugând că politica acestei companii este „incorectă“.
Întrebat ce înseamnă ruperea legăturii, Băsescu a explicat că trebuia să aibă o întâlnire cu Petrom, să meargă împreună cu reprezentanţii companiei la platforma marină. La observaţia că a mers cu cei de la Exxon, Băsescu a răspuns: „Da, pentru că am vrut să văd nava, dar nu cu OMV, pentru că nu-mi place politica lor, este incorectă“.

Băsescu a adăugat că a purtat numeroase discuţii pe tema acestor nemulţumiri cu cei de la Petrom, dar şi cu preşedintele austriac. „Răspunsul a fost: să vedem, să încercăm, să discutăm, dar realitatea în practica lor este că nu ţin cont“, a spus preşedintele. „Nu poţi să ceri unei firme să fie 100% morală, dar nici nu poţi să-mi arunci în faţă în fiecare zi: preţul mondial al petrolului este 120 de dolari barilul, când tu îl extragi din România cu 16 dolari. Aici mi se pare că este zona de lipsă de fair-play a Petrom-ului“, a spus preşedintele.

Întrebat dacă se poate modifica contractul, el a menţionat: "Nu, din păcate contractul este scris de aşa natură încât nu se poate face nimic".

Grupul Petrom a înregistrat anul trecut un profit record în creştere cu 72%, la 3,759 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare câştig înregistrat vreodată de o companie din România, şi vânzări record de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde euro).

În ultimul trimestru din 2011, Petrom a obţinut un profit de 838 milioane lei, în creştere cu 8% faţă de perioada corespunzătoare din 2010, la vânzări de 6,39 niliarde de lei, mai mari cu 17%.

Grupul a raportat pentru 2010 un profit net de 2,19 miliarde lei şi vânzări de 18,61 miliarde lei. În ultimele trei luni din 2010, Petrom a consemnat un câştig de 779 milioane lei şi vânzări de 5,45 miliarde lei.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite