Băsescu: Recapitalizarea băncilor europene ar putea afecta România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi că a insistat ca în strategia privind recapitalizarea băncilor europene să fie indrodusă o prevedere prin care filialele acestora care activează pe piaţa autohtonă să fie obligate să-şi menţină expunerea pe România.

Preşedintele a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă sustinută în urmă cu mai puţin de două ore la Palatul Cotroceni, că a ridicat la Summitul de duminică de la Bruxelles problema efectelor recapitalizării băncilor europene asupra sectorului bancar românesc.

„Eu am ridicat această problemă şi ieri în Consiliu şi alaltăieri seară, la discuţia cu Partidul Popularilor Europeni, care nu este de neglijat, pentru că acolo este cea mai mare parte a membrilor Consiliului European. Nu am pus sub semnul întrebării cifra acreditată de astăzi şi anume aceea de a se pune la dispoziţia băncilor 100 de miliarde de euro pentru recapitalizare. Eu am pus în discuţie altceva: dacă sumele cu care sunt capitalizate băncile care au nevoie de capitalizare acoperă şi nevoia acestora sau acoperă şi nevoia noastră ca filialele lor din România să-şi menţină nivelul de expunere de anul acesta şi anul viitor“, a declarat Băsescu.

„L-am mandat pe ministrul de Finanţe ca, dincolo de susţinerea mea din Consiliu, de ieri, la Consiliul EcoFin (întâlnirea miniştrilor de Finanţe din UE) de miercuri dimineaţă să insiste pentru introducerea unui paragraf care să vizeze şi crearea condiţiilor de menţinere a expunerii băncilor care activează în România“, a continuat Băsescu.

„Dacă la această întâlnire nu se reuşeşte introducerea acestui paragraf, va trebui să încerc să o introduc în Consiliu, însă sediul acestei probleme este EcoFin, acolo unde toată lumea înţelege despre ce este vorba“, a mai spus Băsescu.

Motivul pentru care România cere introducerea acestei prevederi este diferenţa dintre evaluarea oficială a UE şi cea realizată de Fondul Monetar internaţional privind nevoia de recapitalizare a băncilor europene.

„Evaluarea europeană este că băncile au nevoie de 109 miliarde de euro, iar evaluarea FMI este că au nevoie de 270 de miliarde de euro. În analiza mea a intrat şi posibilitatea ca evaluarea europeană să nu ţină cont şi de expunerea acestor bănci pe statele din afara zonei euro“, a explicat Băsescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite