Băsescu: Numai un naiv spune „îşi va reveni leul“! BNR nu mai are resurse enorme să intervină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat marţi că Banca Naţională nu mai are resursele pentru a interveni pentru a stabiliza cursul leului, iar rezervele valutare se aproprie de limita minimă, menţionând că afirmaţiile premierului Victor Ponta sunt ale unui „naiv", informează Mediafax.

Băsescu a comentat, într-o emisiune la Money Channel, cum vede declaraţiile recente ale premierului Victor Ponta, potrivit căruia cursul euro-leu va reveni după referendumul din 29 iulie.

„Numai un naiv spune «îşi va reveni leul», se va întări peste noapte. Nu, va fi foarte greu să mai revină la valorile care au fost câd domnul Ponta a primit mandatul pentru că cursul, ştiţi şi dumneavoastră foarte bine, are o componentă de încredere extrem de ricată. Vreo 60-70% din stabilitatea cursului este dată de încrederea în stabilitatea politică. Nu vom reveni, dar măcar stopăm deprecierea", a afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele suspendat a menţionat că nici măcar BNR nu poate controla deprecierea leului: „Nici măcar Banca Naţională nu mai are resurse enorme să intervină pe piaţă să ţină leul la un curs acceptabil, pentru că ne apropriem de limita sub care nu putem coborî din punct de vedere al rezervelor BNR. Banca Naţională trebuie să aştepte un moment de acalmie, cu o perspectivă bună pe stabilitatea politică, să poată să facă eficient intervenţiile, altfel e poveste".

Evoluţia monedei naţionale în raport cu euro se va normaliza de săptămâna viitoare, iar leul chiar se va întări după ce criza politică se va încheia prin votul la referendumul pentru demiterea preşedintelui şi după ce rezultatele Guvernului vor fi certificate de misiunea FMI, a susţinut premierul Ponta: „Sunt absolut convins că, săptămâna viitoare, lucrurile vor reveni spre normal".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite