Băsescu: Am putea contribui la fondul de urgenţă din FMI din rezervele BNR sau din împrumutul de la FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat aseară, la şedinţa de Guvern, că, în acest moment, României nu i s-a cerut să contribuie la fondul de urgenţă în valoare de 200 de miliarde înfiinţatat de statele UE în cadrul FMI, dar că am putea contribui la acesta dacă ni s-ar cere, apelând la rezervele Băncii Naţionale a României (BNR) sau la banii disponibili sub acordul preventiv în valoare de cinci miliarde de euro pe care

Statele care au ales să adere la noul tratat european propus joi noapte la Summitul Euro de la Bruxelles vor înfiinţa un fond special de urgenţă în cadrul FMI, în valoare de 200 de miliarde de euro. Din această sumă, 50 de miliarde trebuie acoperite de statele care nu fac parte din zona euro, dar aderă la tratat. Cu toate acestea, statele care au deja acorduri cu FMI vor fi scutite de contribuţii.

Ţara noastră "nu este lipsită de capacitatea de a contribui", a precizat aseară preşedintele.

Fondurile necesare ar putea veni din rezervele BNR sau din acordul preventiv încheiat cu FMI, a explicat Băsescu.

„În momentul de faţă, nu se pune problema ca România să contribuie la cele 50 miliarde de euro (cât reprezintă contribuţia statelor din zona non-euro la fondul de urgenţă – n.r..). Dar vreau să ştiţi că România nu este lipsită de capacitatea de a contribui", a spus preşedintele.

"În niciun caz nu pot fi bani de la buget, dar, cu acordul partenerilor noştri care urmăresc nivelul rezervelor BNR, putem contribui cu un stand-by de două miliarde de la BNR, cât eventual ne-ar reveni, şi care să rămână în continuare în stand-by la Banca Naţională, să se considere rezerva noastră. Putem mişca un două miliarde la FMI ca un plasament temporar, pe care să îl primim înapoi“, a adăugat Băsescu.

România are o cotă de 1.030,2 milioane de Drepturi Speciale de Tragere (moneda internă a FMI, bazată pe un coş de valute), echivalentul a 1,2 miliarde de euro. Această contribuţie îi oferă şi drepturi de vot care însumează 0,44% din totalul acestora. Comparativ, Germania controlează 5,82% din voturi şi Franţa - 4,29%. Din 2012 vom începe să rambursăm şi împrumutul în valoare 12,95 de miliarde de euro pe care l-am luat prin acordul stand-by încheiat în 2008.

„Deşi nu facem parte din zona euro, suntem extrem de afectaţi de ceea ce se întâmplă aici, astfel că trebuie să participăm la procesele de consolidare care au loc acum", a explicat preşedintele Traian Băsescu ieri, după încheierea Summitului de la Bruxelles. „Mai mult decât atât, suntem stat membru al Uniunii Europene. Euro nu este o monedă a unui grup de state, ci este moneda Uniunii", a arătat acesta.

Surse oficiale au declarat la sfârşitul săptămânii trecute pentru „Adevărul" că statul ar putea apela la fondurile disponibile României prin acordul de tip preventiv pe care îl are cu FMI, în valoare de cinci miliarde de euro. Deocamdată nu au fost oferite însă detalii privind proporţiile în care vor contribui statele semnatare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite