Barroso: Dacă sunteţi în UE ar trebui să adoptaţi moneda euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avertizat asupra pericolului unei fragmentări a zonei euro şi i-a îndemnat pe liderii europeni să ia măsuri pentru ca toate statele membre ale Uniunii Europene să aibă aceeaşi monedă.

"Ideea că avem două uniuni în Europa înseamnă dezbinare. Toţi membrii Uniunii Europene ar trebui să aibă euro ca monedă. Lumea are nevoie de o Europă mai puternică, iar asta înseamnă mai multă Europă, nu mai puţină. Cu toate astea, există ţări care susţin că ţara lor nu are nevoie de restul Europei. În principiu, toate statele membre UE ar trebui să fie membre ale zonei euro. Este o obligaţie prevăzută în tratate", a spus Barroso citat de Express.co.uk.

El a arătat că în contextul actualelor probleme economice din Grecia şi Italia, ţările europene ar trebui să fie mai unite ca niciodată şi că principala provocare acum este aprofundarea integrării în zona euro fără să se creeze diviziuni cu cei care nu sunt încă acolo.
 
"Moneda unică este inima UE, iar apartenenţa la euro sau încercarea de a face parte din zona euro ar trebui să definească UE", a declarat Barroso, făcând apel la ţările reticente faţă de o integrare europeana mai profundă sa nu le impiedice pe cele care vor sa avanseze pe aceasta cale.

"Trebuie să existe, şi chiar există, măsuri de protecţie pentru cei care nu vor să participe la mişcare. Dar una este să nu participi şi alta este să îi împiedici pe alţii să avanseze", a adăugat el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite