Barroso: Statele UE trebuie să-şi folosească pârghiile fiscale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a solicitat utilizarea politicilor fiscale pentru revenirea rapidă a economiilor europene. Aceasta înseamnă acordarea de stimulente sub forma reducerilor de taxe şi impozite, chiar dacă aceasta înseamnă diminuarea veniturilor bugetare. Discursul este un atac voalat la poziţia Germaniei care se opune oricărei relaxări fiscale.



„Nu avem mult spaţiu pentru a introduce noi stimulente fiscale, dar aceasta nu-nseamnă sub nicio formă să nu facem mai mult pentru a promova creşterea," a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso în faţa Parlamentului European de la Strasbourg. "Ţările europene care dispun de capacitatea financiară trebuie să utilizeze politicile fiscale pentru a impulsiona creşterea economică“, a spus preşedintele CE. „În primul rând, acele state care dispun de spaţiu de manevră în domeniul politicilor fiscale trebuie să-l exploateze, cu condiţia să o facă într-un mod sustenabil. În al doilea rând, toate statele membre UE trebuie să implementeze reforme structurale“, pentru a -şi îmbunătăţi competitivitatea, a spus Barroso. Săptămâna trecută, directorul FMI pentru Europa a nominalizat Germania şi Marea Britanie ca ţări care dispun de resurse fiscale suficiente pentru a sprijini creşterea economică.
Discursul lui Barroso nu va fi cu siguranţă bine primit în Germania, care a repetat deseori că austeritatea este cheia pentru rezolvarea problemelor generate de criza datoriilor suverane care afectează stateloe din zona euro. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat recent că toate statele industrializate occidentale au devenit vulnerabile la atacurile lansate pe pieţele financiare din acuza gradului înalt de îndatorare şi că respinge ferm orice propunere de a noi pachete de stimulente fiscale. „Credinţa că este posibilă creşterea economică doar în condiţiile majorării datoriilor este greşită,“ a subliniat cancelarul Germaniei.
În discursul său, Barroso a sugerat de asemena ca Banca Central Europeană să continue să sprijine stabilitatea zonei euro. „Credem că BCE va lua toate măsurile necesare pentru asigurarea integrităţii zonei euro şi să asigure stabilitatea financiară,“ a declarat Barrosso. El a apreciat de mai multe ori că actuala criză este în cele din urmă o criză a abilităţii politice a Europei pentru a răspunde acestor încercări şi că soluţia pentru depăşirea acestei situaţii constă într-o integrare mai mare a zonei euro. „Doar după ce vom obţine o şi mai mare integrare şi mai multă disciplină vom avea într-adevăr o zonă euro credibilă“, adugând că Grecia este şi va continua să facă parte din zona euro. În încheiere Barosso a anunţat introducerea controversatei taxe pe tranzacţiile financiare de la care se aşteaptă să genereze venituri de 55 de miliarde de euro anual.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite