Barierele pieţei dăunează grav productivităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele învechite, care nu lasă loc celor noi, strică media generală a eficienţei, avertizează Banca Mondială Banca Mondială arată, într-un raport, că România trebuie să

Firmele învechite, care nu lasă loc celor noi, strică media generală a eficienţei, avertizează Banca Mondială

Banca Mondială arată, într-un raport, că România trebuie să încurajeze intrarea pe piaţă a unor firme noi şi ieşirea din circuit a firmelor depăşite moral.

Potrivit studiului "Descătuşarea prosperităţii - creşterea productivităţii", realizat de Banca Mondială şi prezentat, ieri, la Bucureşti, peste 80% din creşterea economiei româneşti se explică prin productivitate, care a contribuit mai mult decât forţa de muncă sau capitalul. Această particularitate se aplică întregii regiuni Europa şi Asia Centrală.

"Forţa de muncă a condus mai puţin la creşterea productivităţii, întrucât România are probleme demografice, populaţia tânără fiind în declin, iar forţa de muncă migrează tot mai mult în străinătate. Capitalul a contribuit şi mai puţin la creşterea producţiei, pentru că firmele au fost nevoite să îndepărteze stocul de capital depăşit moral şi să-l înnoiască", a declarat, cu prilejul prezentării raportului, Paloma Anos Casero - economist al Băncii Mondiale.

La nivel naţional, creşterea productivităţii este determinată de trei factori importanţi: firmele existente care-şi măresc eficienţa prin surse proprii, intrările firmelor noi şi ieşirea altora vechi, precum şi realocarea forţei de muncă din firmele cu productivitate scăzută în altele cu productivitate ridicată.

"Cea mai mare parte a creşterii productivităţii se vede din avansul firmelor existente, în proporţie de 70%, în timp ce rolul intrării firmelor noi şi al ieşirii celor vechi este mai limitat în România decât în ţările avansate", a precizat Casero.

Realocarea forţei de muncă a contribuit cu 25% la creşterea productivităţii, iar intrarea firmelor noi şi ieşirea societăţilor vechi a avut un aport de numai 5%, în timp ce în statele membre ale Uniunii Europene şi în Turcia această pondere a ajuns la 20%.

Casero a arătat că este foarte important pentru România să încurajeze înfiinţarea de firme noi profitabile, prin politici de expansiune şi de susţinere a acestora, astfel încât să ajungă la o pondere mai ridicată a intrării nete în creşterea productivităţii. "România are ocazia de a se afilia la mari lanţuri de companii europene, de unde poate acumula know-how şi personal cu înaltă calificare, ceea ce va conduce la creşterea productivităţii", a concluzionat oficialul Băncii Mondiale.

Cum să ieşim din criza forţei de muncă?

La rândul său, reprezentantul Băncii Mondiale la Bucureşti, Cătălin Păuna, a admis că piaţa din România se confruntă cu un deficit al forţei de muncă.

"Acest deficit poate fi echilibrat prin realocarea surplusului de forţă de muncă din mediul rural către cel urban. Aici, un rol important îl au autorităţile locale, pentru a încuraja această mutare, de exemplu prin subvenţionarea transportului pentru navetişti. Cătălin Păuna a mai spus că, din 2006, salariul mediu în România a crescut mai mult decât productivitatea, însă este posibil ca această tendinţă să se inverseze în perioada următoare.

Factori de frânare

Starea proastă a infrastructurii
Corupţia şi birocraţia
Timpul pierdut cu formalităţile
Penele de curent

Factori de creştere

Capacitatea de inovare
Investiţii în capitalul uman
Utilizarea tehnologiilor înalte
Concurenţa

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite