Banii românilor sunt mai puţini şi mai greu de obţinut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul guvernatorului BNR crede că societatea românească intră într-o nouă etapă în care statele nu se mai pot bucura de economiile altor ţări. Bani mai puţini şi tot mai scumpi. Sub această sintagmă se va înscrie economia românească în anii următori, este de părere Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR).

El crede că ne îndreptăm către „o nouă normalitate", în care românii şi companiile sunt tot mai „strânşi". Oficialul BNR face apel la calcule realizate de instituţia pe care o reprezintă şi afirmă că  intrările de capital însumau anual aproximativ 16 miliarde de euro în perioada 2004-2008. Însă odată cu începutul crizei acest flux de bani s-a diminuat la un nivel estimat la numai trei-cinci miliarde de euro anual.

În acest context, Vasilescu spune că ne vom obişnui cu ideea că „bunăstare pe credit, din economiile altor ţări" nu mai este posibilă. În plus, băncile autohtone vor trebui să se bazeze în activitatea lor de creditare în primul rând pe economisirea internă a societăţii româneşti.

Strănută America, România răceşte

Afirmaţiile reprezentantului BNR vin la numai câteva zile după ce premierul Emil Boc evoca posibilitatea revenirii recesiunii şi milita pentru aplicarea unor măsuri precum cea a managementului privat în companiile de stat şi mai ales finalizarea acelor investiţii care se justifică în actualul context economic. La rândul său, Vasilescu afirmă că „nu merge să faci ajustări ani în şir" şi pune o posibilă reintrare a economiei autohtone pe un trend descendent pe seama unei noi recesiuni a Statelor Unite ale Americii.

„Dacă va fi o nouă recesiune mare în America, s-ar putea să fie şi la noi. Pentru că asta e lumea în care trăim, pentru că America exportă bogăţie, dar sunt momente în care exportă criză sau recesiune", concluzionează oficialul BNR.

„Să zicem mulţumesc lui Dumnezeu că în România nu a căzut nicio bancă, toate băncile sunt în picioare, că nu avem criză financiară, şi acesta e un lucru foarte important, avem stabilitate financiară pe un fond de criză economică", a mai spus Vasilescu. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite