Banii de la FMI nu vor veni în ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Bucureşti şi finanţatorii externi nu reuşesc încă să se sincronizeze în declaraţiile privind plata celei de-a treia tranşe din împrumut. În urmă cu două zile, premierul în exerciţiu Emil Boc spunea că sunt şanse mari ca România să primească următorii bani de la FMI în ianuarie. Misiunea Fondului infirmă.

Ieri, şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, a declarat că ţara noastră va primi cea de-a treia tranşă din împrumutul extern cel mai probabil în luna februarie a anului viitor. Asta doar dacă misiunea de evaluare a Programului Economic va sosi în România în luna ianuarie.

La rândul său, premierul în exerciţiu Emil Boc declara, cu doar două zile mai devreme, că sunt şanse mari ca banii să vină în prima lună a lui 2010. Ba mai mult, oficialul român spunea că este posibil ca în ianuarie să fie virată tranşa a treia, la pachet cu cea de-a patra.

Nimic nu e sigur

Reprezentanţii FMI sunt însă mai rezervaţi. „Va fi un calendar foarte strâns, dar lucrăm la programul exact. Anticipăm că misiunea de evaluare va veni în luna ianuarie, iar când aceasta va fi finalizată vom merge la board cât de repede putem", a spus Franks.

Între momentul în care începe evaluarea şi cel în care board-ul FMI decide acordarea tranşei se scurge, de regulă, aproximativ o lună de zile. Franks a precizat că dacă evaluarea se va încheia în ianuarie, „cel mai probabil, tranşa va fi primită în februarie".

Cu cât întârzie momentul evaluării, cu atât se prelungeşte ziua în care vor fi viraţi banii. Toată această incertitudine poate fi risipită doar de trecerea prin Parlament a unui Guvern care să-şi asume continuarea reformelor din acordul stand-by. Şi pentru a transmite un mesaj pozitiv, cei de la FMI au adăugat că nu este exclus ca tranşa a patra să fie virată simultan cu cea de-a treia. 

În privinţa destinaţiei banilor, reprezentanţii Fondului se feresc să declare că aceştia vor finanţa, din nou, deficitul bugetar.

Cu toate acestea, surse oficiale din Ministerul de Finanţe au declarat, pentru „Adevărul", că următoarele două tranşe ar putea merge în totalitate la bugetul de stat, confirmând România ca excepţia de la regula FMI. Aceasta spune că instituţia nu poate finanţa direct echilibrarea balanţei de plăţi a unui stat, adică salarii şi pensii.

Chiar dacă banii nu vor merge în totalitate la buget, cel puţin jumătate din ei vor finanţa deficitul. Există şi o motivaţie oficială: primind finanţare directă de la FMI, Finanţele ar putea lăsa capitalul băncilor interne să meargă spre creditarea firmelor.

Concedieri iminente

FMI spune că ţinta de deficit bugetar pentru acest an, de 7,3% din PIB, poate fi atinsă. Lucrurile se schimbă în 2010, când acesta trebuie redus la 5,9%. Tăierile de cheltuieli vor veni, cu preponderenţă, din disponibilizarea a 130.000 de bugetari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite