Banii căpşunarilor vor destabiliza cursul leului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de câte ori românii plecaţi în străinătate vor trimite masiv bani acasă ori vreo investiţie directă îşi va face resimţit impactul semnificativ, cursul de schimb se va destabiliza,

de câte ori românii plecaţi în străinătate vor trimite masiv bani acasă ori vreo investiţie directă îşi va face resimţit impactul semnificativ, cursul de schimb se va destabiliza, indicând aprecieri sau deprecieri bruşte ale valutelor în raport cu leul românesc.

Euro, cea mai sensibilă valută
În general, românii plecaţi la muncă în străinătate sunt plătiţi în euro, iar dolarul este "legat" de moneda unică europeană prin alte resorturi, astfel că influenţele amintite de BNR se vor exercita mai mult asupra cursului leu/euro. Dragoş Cabat, vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiari - CFA Romania -, ne-a declarat că este posibil ca fluctuaţiile cursului să ajungă la amplitudini de plus-minus 10%.
"În vacanţa de vară, românii care au muncit în străinătate vin acasă şi, pe lângă acoperirea cheltuielilor obişnuite cu întreţinerea, ei investesc în lucrări de construcţii", a remarcat Dragoş Cabat, explicând astfel "boom-ul" înregistrat în acest domeniu în 2006.

Iulie-august, perioadă critică
"În lunile iulie şi august sunt concedii în toată Europa, astfel că şi românii se întorc acasă. Anul trecut, în această perioadă, am avut şi cotaţii de 3,43 RON/EUR, dar va fi greu ca în 2006 să ajungem la aceste niveluri. Sunt însă toate şansele ca euro să coboare sub pragul de 3,5 RON", este de părere Florin Câţu, analist financiar în cadrul Grupului ING Romania. El spune că printre ceilalţi factori care ar putea presa cursul valutar se numără "liberalizarea contului de capital şi publicarea, în toamnă, a Raportului de ţară al Consiliului Europei privind România".

Taxa pe viciu a mişcat ţinta de inflaţie
Potrivit datelor comunicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică, inflaţia pe primele cinci luni a ajuns la 2,52%, iar cea anualizată (mai 2006/mai 2005) a fost de 7,26%, ceea ce denotă o deviere uşoară de la ţinta stabilită pentru acest an, de 6,5%. Cea mai importantă influenţă asupra acestei evoluţii a avut-o scumpirea cu 8,94% a tutunului şi ţigărilor, ca urmare a aplicării, în această primăvară, a taxei pe viciu. Faţă de luna precedentă, indicele preţurilor de consum din mai a crescut cu 0,6%, situându-se peste media lunară a acestui an.

"Euro are toate şansele să scadă sub pragul de 3,5 RON, în august, dar nu cred că vom ajunge, ca anul trecut, la cotaţii de 3,43 RON/EUR"
Florin Câţu
analist financiar ING Romania

"Este posibil ca, în următorul interval, să se înregistreze fluctuaţii ale cursului de schimb de plus-minus 10%, în special la moneda unică euro"
Dragoş Cabat
vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor
Financiari - CFA Romania

"Marii exportatori şi importatori ar trebui să-şi unească forţele şi să acţioneze astfel încât să se protejeze, prin instrumentele pieţei la termen, de fluctuaţiile cursului valutar"
Theodor Ancuţa
preşedintele Bursei Monetar-Financiare şi de Mărfuri Sibiu

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite