Banii de la Sapard, buni pentru refacerea zonelor calamitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape o treime din banii de la Sapard pe care Romania trebuie sa-i contracteze pe ultima suta de metri - in 2006 - vor fi alocati pentru refacerea zonelor calamitate in urma inundatiilor. Seful

Aproape o treime din banii de la Sapard pe care Romania trebuie sa-i contracteze pe ultima suta de metri - in 2006 - vor fi alocati pentru refacerea zonelor calamitate in urma inundatiilor. Seful Agentiei Sapard, Samoila Szabo, a anuntat ca 170 de milioane de euro, din cele 600 milioane care trebuie contractate pana la sfarsitul lui 2006 si cheltuite pana la sfarsitul lui 2008, vor fi realocate de la diferite masuri mai putin populare la masura pentru dezvoltarea infrastructurii rurale. Masura rezolva doua probleme dintr-un foc, pe de-o parte mai acopera din pagubele facute de inundatii, evaluate la 1,5 miliarde de euro, pe de alta rezolva temerile legate de imposibilitatea cheltuirii, la timp, a banilor de la Sapard. In plus, contractarea banilor pentru proiecte de infrastructura se poate face rapid. Cele 170 de milioane vor fi alocate, in primul rand, pentru refacerea proiectelor Sapard in curs de executie si care au fost calamitate - circa 30 de proiecte -, pentru proiectele Sapard inchise care au suferit din cauza inundatiilor - alte 30-40 de proiecte- si, in al treilea rand, pentru proiecte care se afla pe lista de asteptare si sunt depuse de localitati declarate calamitate. Agentia Sapard a facut demersurile necesare pentru realocarea banilor si urmeaza sa primeasca aprobarea Comisiei Europene. Insa toata procedura asteapta o HG romaneasca ce va stabili localitatile calamitate. In mod normal, realocarile nu sunt permise decat in cadrul aceleiasi masuri, dar exista si un articol care invoca forta majora, ceea ce permite atat realocarea, cat si cresterea ponderii de finantare europene la 85 la suta, de la 75 la suta in mod obisnuit.
Din ianuarie, proiectele Sapard pot fi depuse si la directiile agricole
Agentia Sapard a preluat Serviciile de Verificare Tehnica din cadrul directiilor agricole, ceea ce inseamna, pentru solicitant, un drum mai scurt pana in orasul resedinta de judet, iar pentru agentie, alti 300 de salariati care sa se ocupe de evaluarea si verificarea proiectelor. Numarul proiectelor depuse la Sapard a crescut de patru ori, de la 50 proiecte pe luna la inceputul anului, la circa 200 acum. De asemenea, timpul de analiza a proiectelor va fi redus de la 60 de zile, acum, la circa 45 de zile, totul pentru a reusi la timp sa cheltuim banii.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite