Bani de la UE pentru prima împădurire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă aveţi un teren agricol de cel puţin jumătate de hectar şi înfiinţaţi o pădure, 70% din cheltuială va fi suportată din fonduri europene. Prima sesiune de depunere de proiecte pentru finanţarea lucrărilor de împădurire se desfăşoară până la 28 februarie, având alocate fonduri totale de 50 de milioane de euro.

Deţinătorii de terenuri agricole, fermieri sau non-fermieri, care vor să planteze pomi pentru a înfiinţa păduri sunt invitaţi să depună la Oficiile Judeţene de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) documentaţia necesară pentru accesarea Măsurii 221 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.

Vezi aici mai multe detalii despre Măsura 221

Solicitanţii pot obţine bani pentru înfiinţarea de plantaţii tip pădure, apoi prime anuale pentru întreţinerea acestora şi pentru pierderea de venit agricol provocată de lipsa altor culturi pe acele terenuri. Per ansamblu, din fondurile UE se suportă 70% din costurile împăduririi, iar primele anuale sunt în sumă fixă.

La câmpie se dau cei mai mulţi bani

Parcelele destinate împăduririi potrivit Măsurii 221 trebuie să aibă suprafeţe de cel puţin 0,5 hectare, cu un raport de cel mult 5 între cea mai mică şi cea mai mare latură a perimetrului, cu excepţia perdelelor forestiere.

În zonele de câmpie, ajutorul pentru înfiinţarea plantaţiei este de 1.330 de euro pe hectar, în timp ce la deal se dau 1.162 de euro pe hectar, iar la munte - 1.092 de euro/ha. Dacă zona este defavorizată sau încadrată în siturile Natura 2000, ajutorul bănesc creşte până la 1.520 de euro pe hectar în câmpie, respectiv 1.328 de euro/ha la deal şi 1.248 de euro/la la munte.

La fel sunt distribuite şi primele anuale pentru întreţinerea plantaţiei: în câmpie, ajutorul porneşte de la 270 de euro/ha în primul an şi descreşte în anii următori până la 90 de euro/ha în al cincilea an de la înfiinţare; la deal, prima este de 210 euro/ha în anul I şi ajunge la 105 euro/ha în ultimul an; la munte, în primul an se dau 130 de euro/ha, iar în ultimul - 65 de euro/ha.

Pentru pierderile suferite din cauză că pe terenul agricol a fost plantată pădure (şi, în consecinţă, nu se mai pot realiza venituri din alte culturi pe acea parcelă) se acordă în fiecare an o compensaţie de 215 euro/ha deţinătorilor care sunt şi fermieri, respectiv de 110 euro/ha deţinătorilor care nu sunt şi fermieri. Fermierul este cel care obţine cel puţin 25% din totalul veniturilor muncind pământul.

Următoarele sesiuni de depunere a cererilor de finanţare din acest an vor fi în perioadele 2-31 mai, 1-30 septembrie şi 2-30 decembrie, fiecare sesiune având alocate fonduri de câte 50 de milioane de euro. 

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite