Bani nerambursabili pentru grupurile de producători agricoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul Programului SAPARD există o componentă specială prin care sunt susţinute financiar, nerambursabil, în proporţie de 100%, iniţiativele de constituire a grupurilor de producători care

În cadrul Programului SAPARD există o componentă specială prin care sunt susţinute financiar, nerambursabil, în proporţie de 100%, iniţiativele de constituire a grupurilor de producători care activează în agricultură, silvicultură şi piscicultură.
În categoria beneficiarilor eligibili pot intra următoarele persoane juridice, constituite în baza Legii nr. 277/2004: grupuri de producători agricoli, legal constituite şi recunoscute de Ministerul Agriculturii după data de 1 ianuarie 2004; grupuri de producători silvici, respectiv grupuri de producători piscicoli - în acelaşi regim de legalitate şi recunoaştere la nivelul ministerului de resort.
Sprijinul oferit acestor grupuri va fi acordat pentru cheltuieli de constituire şi funcţionare a organizaţiei de producători, pe baza valorii producţiei anuale comercializate.
Condiţiile de finanţare ţin, în primul rând, de îndeplinirea criteriilor de recunoaştere a grupurilor de către Ministerul Agriculturii: l să se constituie la libera iniţiativă a producătorilor interesaţi pentru o activitate comercială comună; l să aibă personalitate juridică şi statut propriu, unanim adoptat de membrii grupului; l să adapteze producţia şi output-rile membrilor grupului la cerinţele cantitative, calitative, de prezentare şi preţ ale pieţei, pe baza unor reguli comune de informare asupra producţiei, nivelului stocurilor şi evoluţiei pieţei; l să respecte reguli comune pentru realizarea producţiei, cu referire la practicile de obţinere a acesteia, prin care să se asigure, pe lângă un nivel calitativ corespunzător, şi protecţia mediului; l să respecte reguli comune de marketing şi de gestionare internă a producţiei destinate comercializării de către grupul de producători.
Numărul producătorilor agricoli privaţi, persoane fizice şi/sau jurdice, cuprinşi într-un grup de producători trebuie să fie de cel puţin 30 de membri pentru produsele agricole şi silvice şi de cel puţin 7 membri pentru produsele pescăreşti. De asemenea, grupurile beneficiare trebuie să realizeze o cifră de afaceri anuală de cel puţin 150.000 de euro sau să deţină, în proprietate ori administrarea privată a membrilor grupului, o bază de producţie sau, după caz, să realizeze o producţie marfă anuală cel puţin la nivelul baremurilor SAPARD.
Grupul de producători este eligibil pentru acordarea ajutorului dacă va fi în măsură să prezinte un program de comercializare în comun a produselor pentru o perioadă de 5 ani, fundamentat pe un plan de producţie al membrilor. Responsabilul grupului de producători trebuie să aibă pregătire de specialitate, superioară sau cel puţin medie.
Sprijinul financiar va fi acordat în funcţie de costurile de constituire şi functionare a grupului, în rate fixe. Valoarea totală a alocaţiei va fi determinată, în fiecare an, pentru fiecare grup de producători pe baza producţiei anuale comercializate.
Cererile de finanţare se depun în sesiuni lunare, între prima şi ultima zi lucrătoare a fiecărei luni, până la ora 16.00.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite