Bani pentru capacităţile noi de producţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile care investesc în dezvoltarea proprie, prin construirea de obiective noi sau prin achiziţionarea de echipamente şi utilaje destinate modernizării, pot obţine credite special

Companiile care investesc în dezvoltarea proprie, prin construirea de obiective noi sau prin achiziţionarea de echipamente şi utilaje destinate modernizării, pot obţine credite special constituite de băncile comerciale în acest scop.
Sunt eligibile următoarele destinaţii: l realizarea de capacităţi noi de producţie; l finalizarea unor lucrări noi de investiţii; l dezvoltarea, modernizarea sau retehnologizarea unor obiective noi - utilaje, maşini şi instalaţii, clădiri, construcţii; l achiziţia de echipamente şi reamenajarea spaţiilor în care se desfăşoară activităţile de producţie; l cumpărarea de mijloace de transport, logistică, diverse unităţi de producţie; l asigurarea utilităţilor necesare funcţionării capacităţilor de producţie noi sau existente; l acoperirea unor cheltuieli legate de investiţiile în activităţi agricole - cumpărarea de animale de producţie ori reproducţie, înfiinţarea de plantaţii pomicole, viticole etc. Se acordă, de asemenea, refinanţări pentru creditele din această categorie.
Programul de creditare se poate întinde pe o durată cuprinsă între 6 luni şi 10 ani. Perioada de graţie - în care nu se plătesc dobânzi - poate fi de 3 luni pentru creditele pe termen scurt (12 luni), până la 6 luni pentru cele pe termen mediu (cuprinse între 1 şi 5 ani), respectiv până la 12 luni pentru împrumuturile de peste 5 ani.
Creditul se acordă astfel încât suma obţinută să acopere maximum 85% din valoarea totală a investiţiei prevăzute în contract, urmând ca restul de minimum 15% să fie acoperit de client din surse proprii.
Rambursarea banilor se face, de regulă, lunar. În cazuri foarte bine justificate, în funcţie de specificul activităţii fiecărui client, scadenţele pot fi stabilite cu altă periodicitate (trimestrial sau semestrial), dar se poate negocia şi un program de rambursare cu rate inegale.
Dobânda se calculează la soldul creditului utilizat de la data primei trageri până în momentul rambursării integrale a acestuia. Important de ştiut este că plata dobânzii se va face lunar - desigur, după perioada de graţie, indiferent dacă scadenţele ratelor au altă periodicitate sau sunt inegale din punct de vedere temporal.
Ca garanţii, se poate prezenta orice tip de bunuri ori combinaţie de gajuri acceptate de instituţia creditoare. În cazul în care beneficiarul constituie un depozit bancar drept garanţie, pentru acea sumă poate primi o bonificaţie de 5,75% pe an pentru depozitele în lei, 3% pentru euro, respectiv 4% pentru USD.
Exemplu de utilizare
n O fabrică de tricotaje are în plan deschiderea unei linii de producţie de pulovere din lână, investiţie a cărei valoare totală se ridică la 100.000 de euro;
n Ca garanţie, se acceptă terenul aferent viitoarei construcţii, ca şi unele active (clădiri) deja existente în patrimoniul unităţii;
n Banca va acoperi 850.000 de euro, urmând ca restul de 15.000 să se acopere de către beneficiar, din surse proprii;
n Avantajul acestui credit constă în faptul că fabrica de tricotaje va putea intra pe piaţa puloverelor din lână încă de la deschiderea sezonului rece, când cererea este din ce în ce mai mare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite