Băncile vor refinanţa creditele fără comisioane şi garanţii suplimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii din Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci au votat astăzi un amendament la cotroversata Ordonanţă 50, privind creditele populaţiei, prin care băncile ar putea fi obligate să accepte cererile de refinanţare din partea propriilor clienţi bun-platnici potrivit condiţiilor de creditare anunţate de bancă pentru clienţii noi.

Astfel, aceste refinanţări s-ar putea face fără comision de analiză, fără reevaluarea garanţiilor sau a gradului de risc, transmite Mediafax.

Băncile au aplicat prevederile ordonanţei prin păstrarea costului anterior, respectiv prin majorarea marjei din contract.

Potrivit amendamentului la OUG 50/2010, "în cazul în care debitorul solicită refinanţarea creditului la aceeaşi bancă, în măsura în care acesta s-a dovedit bun-platnic, neînregistrând întârzieri la plata ratelor mai mari de 30 de zile, va beneficia:

a) de toate condiţiile noii oferte de creditare;

b) de neplata comisionului de analiză dosar;

c) de acordara creditului de refinanţare, fără a fi condiţionat de reevaluarea gradului de risc şi, după caz, a garanţiilor aferente creditului".

Ordonanţa se aplică şi contractelor de creditare aflate în derulare la momentul intrării în vigoare a noilor reglementări, iar băncile au fost nevoite să raporteze dobânzile în funcţie de indicele EURIBOR/ROBOR/LIBOR.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite