Băncile vor inunda piaţa imobiliară cu chilipiruri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consultanţii imobiliari se aşteaptă ca, şi în 2011, băncile să continue să lichideze proprietăţi imobiliare în contul creditelor neachitate, proces lansat în acest an. Şi, având în vedere că tot mai multe credite garantate cu case, terenuri sau clădiri comerciale sunt restante, putem spune că pe piaţa imobiliară vor apărea cât de curând tot mai multe chilipiruri.

Deocamdată, sunt vizate centre comerciale fără retaileri puternici şi clădiri de birouri cu un grad redus de închiriere, apreciază Cristian Ustinescu, director la DTZ Echinox.
„Problema cu care se confruntă segmentul investiţiilor imobiliare din România este lichiditatea scăzută. Într-o piaţă în care s-a atins cu dificultate cifra de 250 de milioane euro la tranzacţii, convertirea în numerar a garanţiilor imobiliare ale împrumuturilor care au ajuns la maturitate nu ar face decât să adâncească deficitul de refinanţare, respectiv diferenţa dintre valoarea împrumurilor şi valoarea aseturilor care le garantează. Astfel se va accentua presiunea asupra valorii de piaţă a celor din urmă“, a comunicat Ustinescu.

Gata cu amânările!

Specialistul a adăugat că dacă anul trecut băncile au monitorizat doar situaţia şi au amânat termene de rambursare, în acest an au trecut la lichidări. „Dacă 2009 a fost un an al contabilizării expunerii băncilor pe segmentul imobiliar, când acestea au făcut o situaţie a împrumuturilor, au constituit provizioane şi au amânat termenele de rambursare, anul acesta băncile au recurs la măsuri mai ferme şi mai drastice, lichidând proprietăţi. Câteva dintre exemplele cele mai elocvente sunt Tiago Oradea, terenul din Buftea al Raiffeisen Bank şi City Mall, în curs de lichidare“, a spus el. Atitudinea instituţiilor de credit faţă de împrumuturile ajunse la maturitate diferă semnificativ şi în funcţie de performanţa garanţiilor, cele mai expuse fiind proprietăţile secundare care, pe lângă devalorizare, întâmpina dificultăţi şi în fluxul de numerar.
„Se regăsesc aici centrele comerciale secundare, care nu sunt ancorate de retaileri puternici sau clădirile de birouri care, datorită locaţiei descentralizate sau a calităţii finisajelor şi a dotărilor tehnice nu au atins un grad satisfăcător de închiriere. Cred că în 2011 vor continua lichidările, cu precădere în această categorie“, a conchis Cristian Ustinescu.
DTZ Research estimează că la nivel mondial deficitul de refinanţare totalizează 245 de miliarde de dolari pentru următorii trei ani.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite