Băncile pentru locuinţe vor să ajungă la o rată de penetrare de 10% pe termen mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două bănci de economisire-creditare în domeniul locativ de pe piaţa românească, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL) şi BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL), ar putea atinge o rată de penetrare (număr de contracte semnate raportate la numărul de locuitori) de 10% pe termen mediu, nivel comparabil cu Ungaria şi Croaţia, a declarat Aurelia Cionga, vicepreşedinte al RBL. Acest lucru ar însemna ca peste 2,1 milioane de români s

Alexandru Ciobanu, preşedintele ABDLR şi al BCR BpL, este de părere că băncile pentru locuinţe ar putea ajunge la un milion de clienţi în următorii cinci ani.

În prezent, în România, rata de penetrare a sistemului de econimisire-creditare în domeniul locativ este de 1,6%, faţă de 13% în Ungaria, 16% în Croaţia sau 20% în Slovacia. În Germania, rata de penetrare este de 37%, în timp ce în Austria se ridică la 62%.

„Vrem ca rata de penetrare să ajungă la 10% pe termen scurt şi mediu, în mai puţin de 10 ani, la nivel comparabil cu Slovacia sau Ungaria. Cele două bănci de economisire-creditare au potenţial prin forţa de distribuţie, însă, ca orice produs pe termen lung, depinde foarte mult de stabilitatea macroeconomică şi de continuitatea politicilor guvernamentale”, a explicat Aurelua Cionga.  

Cele două bănci de economisire-creditare în domeniul locativ de pe piaţa românească aveau la finele anului trecut 324.000 de clienţi, cu 22% mai mulţi decât în 2009 şi dublu faţă de sfârşitul lui 2008 – Raiffeisen Banca pentru Locuinţe – 134.000 de contracte semnate, BCR Banca pentru Locuinţe – 190.000.

Valoarea depozitelor atrase de cele două bănci a fost de 711 milioane de lei la sfârşitul anului trecut, iar pentru finele acestui an este estimat un nivel de un miliard de lei, potrivit Asociaţiei Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR).

Valoarea medie adepozitului pe contract era de 2.194 de lei la finele anului trecut, în condiţiile în care prima de economisire se ridică la 50-150 de lei pe lună. Spre comparaţie, în Austria, unde numărul de contracte semnate este de 5,2 milioane, rata lunară de economisire este de aproximativ 80 de euro.

Alexandru Ciobanu, preşedintele ABDLR şi al BCR BpL, consideră că pe piaţă este loc pentru cinci-şase jucători şi se aşteaptă ca pe termen mediu şi alte bănci de economisire creditare să-şi înceapă activitatea pe piaţa locală.

„Pe măsură ce vom demonstra că sistemul merge, vor fi interesaţi şi alţi jucători să intre pe piaţa românească, cel mai probabil din Germania sau Austria”, a spus Ciobanu.

Ciobanu a mai spus că românii au început să se orienteze spre produsele de economisire-creditare, după ce, înainte de criză, mizau pe creditele care se acordau imediat.

Sistemul de economisire-creditare în domeniul locativ presupune o perioadă minimă de economisire, pentru care se acordă dobândă şi primă de la stat (25% din suma economisită anual, dar nu mai mult de 250 de euro), şi ulterior de creditare în scopul achiziţionării de locuinţe, renovare, reparaţii majore sau creşterea eficienţei energetice a locuinţei. Creditele se acordă în lei şi au o dobândă fixă pe toată perioada de creditare, situată sub nivelul pieţei.

Cei mai mulţi dintre românii care au semnat un contract de economisire-creditare sunt angajaţi în mediul privat şi au o vârstă cuprinsă între 41 şi 45 de ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite