Băncile europene rămân nesalvate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planul elaborat de şase dintre cele mai mari bănci centrale din lume (cele din SUA, Japonia, Elveţia, Canada, Marea Britanie şi Banca Centrală Europeană) de a împrumuta băncile comerciale pentru a calma temerile investitorilor nu este unul suficient pentru a evita o criză a creditării, avertizează analiştii.

Mişcarea nu face altceva decât să „cumpere timp" liderilor europeni, până când aceştia vor găsi o strategie fermă şi coordonată pentru a rezolva problemele fundamentale ale Uniunii, cele legate de datoriile de stat, spun aceştia.

„Planul se adresează cu siguranţă simptomelor problemei, însă ceea ce chiar europenii trebuie să facă este să atace direct cauza şi dificultăţile în ceea ce priveşte solvabilitatea", explică Nick Bennenbroek, strateg-şef pentru valute al grupului bancar american Wells Fargo, citat de CNBC. „Europa are nevoie în acest moment de un lider, cineva care poate gestiona situaţia şi să elaboreze o strategie coordonată", crede şi Michael McCarthy, strateg-şef pentru pieţe al CMC Markets.

Toate speranţele, la Banca centrală

Decizia celor şase bănci centrale a fost anunţată încă din septembrie, când analiştii avertizau că presiunea exercitată de planul de recapitalizare asupra băncilor comerciale va duce la izbucnirea unei adevărate crize a creditării.

Toate speranţele rămân însă la Banca Centrală Europeană (BCE), care va avea şedinţă de politică monetară la 8 decembrie. Analiştii se aşteaptă ca instituţia să scadă dobânda-cheie şi să ofere împrumuturi extraordinare cu scadenţe de până la trei ani băncilor comerciale. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite