Băncile europene îşi achită datoriile la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile au împrumutat 1.000 de miliarde de euro de la Banca Centrală Europeană. Acum vor să ramburseze banii pentru a lua noi credite.

Câteva dintre cele mai mari bănci europene, printre care UniCredit din Italia, La Caixa din Spania, BNP Paribas şi Société Générale din Franţa, se pregătesc să ramburseze o parte din împrumuturile ieftine luate în această iarnă de la Banca Centrală Europeană (BCE), deşi scadenţa era abia la sfârşitul lui 2015.

Profitul băncilor va creşte cu 10%

Printr-un program extraordinar de finanţare, băncile europene au împrumutat aproape 1.000 de miliarde de euro de la BCE, care a intervenit în acest fel pentru a evita o nouă criză bancară.

Programul de creditare a oferit băncilor împrumuturi la o dobândă de numai 1% (faţă de 4,3% pe pieţele interbancare) şi pe o perioadă de trei ani (înainte de această facilitate, cea mai lungă scadenţă oferită de BCE era de un an). În acest fel, băncile vor economisi 120 de miliarde de euro în următorii trei ani. Astfel, profiturile băncilor vor creşte cu 10%, potrivit unei analize a grupului bancar american Morgan Stanley. Acum, băncile vor să achite cel puţin 30% din banii împrumutaţi de la Banca Centrală Europeană - în total peste 100 de miliarde de euro. Practic, banii împrumutaţi în decembrie 2011 şi februarie 2012 trebuie rambursaţi în decembrie 2014, respectiv februarie 2015. Cu toate acestea, băncile pot achita anticipat împrumuturile la cel puţin 12 luni de la data contractării.

Şi băncile americane au făcut la fel

Mişcarea băncilor europene aminteşte de strategia aplicată în 2009 de grupurile financiare americane, care au făcut eforturi pentru a-şi achita cât mai repede creditele acordate de stat. Cu toate că bancherii nu au înaintat niciun motiv oficial, în spatele uşilor închise se vorbeşte despre implicarea guvernanţilor în conducerea băncilor şi de presiuni pentru reluarea creditării. În plus, multe dintre grupurile bancare fac eforturi pentru a-şi asigura împrumuturi pe termen lung, iar datoriile la BCE le împiedică să obţină finanţare.

„Există două motive pentru a rambursa anticipat împrumuturile. În primul rând, nu cred că este înţelept să achităm împrumutul în totalitate peste trei ani. În al doilea rând, avem nevoie de finanţare pe termen mai lung de trei ani. La asta am lucrat în ultimele luni, chiar dacă am fost nevoiţi să plătim mult mai mult pentru aceşti bani", a declarat pentru „Financial Times" directorul general al uneia dintre aceste bănci. 

120
de miliarde de euro au economisit marile grupuri bancare datorită dobânzii de numai 1% la care le-a împrumutat BCE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite