Băncile din SUA se pregătesc pentru pierderi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţiile bancare din SUA anticipează că vor înregistra pierderi în acest an, după ce începutul celui de-al treilea trimestru din 2010 anunţă rezultate sub aşteptări, informează „Financial Times“.

Reprezentanţii băncilor au declarat că rentabilitatea tranzacţiilor efectuate în luna iulie a scăzut sub nivelul înregistrat în cel de-al doilea trimestru al acestui an, când activitatea a fost oricum una lentă. Cu toate acestea, o uşoară ameliorare a putut fi observată recent, pusă pe seama publicării rezultatelor testelor de stres din sistemul bancar desfăşurate la nivel european.

„În majoritatea claselor de active şi schimburilor, volumele înregistrate în iulie s-au restrâns, ajungând la cel mai redus nivel din acest an", a declarat Richard Repetto, analist la Sandler O'Neill & Partners.  Tendinţa este cu atât mai îngrijorătoare pentru americani cu cât multe dintre principalele bănci europene au anunţat profituri în creştere pentru cel de-al doilea trimestrul din 2010.

Băncile europene,pe profit

Câştigurile BNP Paribas, cea mai mare instituţie bancară cotată la bursa din Franţa, au crescut în acest interval cu 31% faţă de perioada similară din 2009, ajungând la 2,1 miliarde de euro. Profiturile USB AG, a doua bancă din Elveţia, au ajuns la 1,46 miliarde de euro, comparativ cu pierderi de 1,4 miliarde de euro înregistrate în trimestrul al doilea al anului trecut.

La fel, Deutsche Bank, cea mai mare instituţie de creditare din Germania, a obţinut câştiguri de 1,2 miliarde de euro, iar profitul anunţat de HSBC, principala bancă din Europa, pentru primul semestru al acestui an depăşesc 11 miliarde de dolari.

Profiturile Societe Generale din intervalul aprilie-iunie 2010 sunt triple faţă de cele din perioada similară din 2009, ajungând la 1,08 miliarde de euro, iar Commerzbank AG a anunţat revenirea pe câştig, cu un profit de 352 de milioane de euro, comparativ cu pierderi de 761 de milioane de euro în cel de-al doilea trimestru din 2009.

Bancherii sunt dezamăgiţi

„Iulie a fost o lună mizerabilă pentru tranzacţii. Dacă lucrurile nu-şi vor reveni în lunile august şi septembrie, băncile ar putea fi nevoite să apeleze la concedieri", a declarat un oficial bancar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite