Băncile din SUA cresc taxele pe furiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a-şi acoperi cheltuielile şi, în unele cazuri, pierderile, băncile americane introduc discret noi taxe şi majorează comisioanele. În ultimul an, grupurile bancare americane au fost nevoite să-şi reorganizeze operaţiunile pentru a se alinia celei mai dure reforme a sistemului financiar din istoria Statelor Unite ale Americii.

Printre altele, noua legislaţie obligă instituţiile să păstreze capital separat pentru situaţii de urgenţă, în încercarea de a evita cazurile în care băncile au fost salvate cu fonduri publice. Pentru a-şi acoperi aceste costuri suplimentare, băncile au încercat iniţial să aplice o serie de taxe evidente, cum a fost cea pe cardurile de debit, însă s-au confruntat cu nemulţumirea clienţilor.

Deşi sunt, în mare, pe profit, băncile sunt supuse unei presiuni uriaşe pentru a recupera cele 12 miliarde de dolari pe care le pierd anual ca urmare a reformei bancare aprobată vara trecută. Printre prevederile noii legislaţii se numără limitarea anumitor taxe (precum cea pentru overdraft şi cele pentru cardurile de debit), care, înainte, generau o bună parte din veniturile băncilor. Toate acestea, pe lângă nivelul anemic al creditării, ceea ce afectează profiturile băncilor.

Trebuie să recupereze 15-20 de dolari de client

Practic, băncile trebuie să recupereze, în medie, câte 15-20 de dolari de la fiecare client doar pentru a reveni la veniturile înregistrate înainte de reformarea sistemului financiar, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă financiară Oliver Wyman. Pentru clienţi, rezultatul se simte prin introducerea pe furiş a unor noi taxe pe tot ce se poate - de la retrageri de numerar de la bancomate până la transfer de bani, imprimarea extraselor de cont şi, în unele cazuri, chiar folosirea overdraftului.

Prin reforma aprobată vara trecută, parlamentarii americani sperau să limiteze tocmai taxele aplicate de bănci pentru folosirea overdraftului. Mai mult, băncile introduc noi cerinţe, astfel încât este tot mai greu pentru clienţi să fie eligibili pentru scutirea de taxe.  Acum, pentru a-şi majora veniturile în ciuda condiţiilor dificile la nivel mondial, marile grupuri bancare au început să taxeze operaţiuni care până acum nu se plăteau sau, discret, să majoreze comisioanele aplicate.

Bank of America nu taxa până acum înlocuirea unui card de debit. De acum, această operaţiune va costa între 5 şi 20 de dolari. Similar, U.S. Bancorp percepe de acum taxe pentru depozitele efectuate prin internet mobil, iar, din decembrie, TD Bank va cere clienţilor să plătească pentru transferul de numerar dintr-un cont într-altul.

Renunţă la o taxă, dar majorează alte două

„Băncile au încercat taxele evidente atunci când au introdus un comision adiţional pentru cardurile de debit, iar consumatorii au spus «Destul!»", explică Alex Matjanec, cofondator al platformei mybanktracker.com.

„Ceea ce majoritatea oamenilor nu realizează este că băncile adaugă noi taxe sau că majorează comisioanele existente, sau le fac mai greu de evitat", continuă acesta, citat de „The New York Times". Grupul bancar Bank of America a renunţat, în octombrie, la taxa de 5 dolari pe cardul de debit, în contextul nemulţumirii clienţilor. Însă, în acelaşi timp, a majorat fără prea multă zarvă taxa pentru internet banking cu mai mult de 3 dolari, iar comisionul lunar de administrare a crescut de la 8,95 dolari la 12 dolari. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite