Băncile din România, cele mai vulnerabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile din România, Ungaria şi Bulgaria sunt cele mai vulnerabile din Europa de Est la o repetare a crizei, întrucât volumul de împrumuturi neperformante rămâne ridicat, iar avansul economic lent limitează creditarea, arată agenţia de rating Fitch.

„Băncile nu o duc prea bine, mai ales din punct de vedere al calităţii activelor, în România, într-o oarecare măsură în Ungaria şi mai puţin în Bulgaria", a declarat Michael Steinbarth, director la Fitch Londra, într-un interviu Bloomberg.

O analiză a Capital Economics arată că România se situează pe locul al treilea în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est după ponderea creditelor neperformante în sold (17,5%) iar situaţia continuă să se înrăutăţească.

Băncile din România şi Bulgaria sunt ameninţate şi de riscul unei extinderi a crizei datoriilor din Grecia, în timp ce în Ungaria taxa suplimentară instituită asupra sectorului diminuează profiturile, mai arată Steinbarth.

El spune că, deşi Europa de Est îşi revine din cea mai gravă criză a ultimilor 20 de ani, politicile de austeritate ale guvernelor limitează creşterea economică, în contextul în care Uniunea Europeană vrea să împiedice o escaladare a crizei datoriilor. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite