Băncile coboară dobânda pentru împrumuturile statului
0Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat, luni, 2,36 miliarde de lei de la băncile comerciale, printr-o emisiune de titluri de stat cu scadenţa la un an. Dobânda adjudecată a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii doi ani, în condiţiile în care cererea băncilor a fost de trei ori mai mare decât oferta statului.
Împrumutul Finanţelor a fost cu mult peste valoarea programată iniţial, de un miliard de lei, în condiţiile în care valoarea totală a cererii de titluri de stat din partea băncilor comerciale s-a ridicat la 6,03 miliarde de lei. Randamentul maxim acceptat a fost de 8,89% pe an, iar în urma licitaţiei s-a adjudecat un nivel mediu de 8,86%, cel mai mic din ultimii doi ani.
La ultima licitaţie de titluri cu scadenţa la un an, ce a avut loc la 21 decembrie 2009, Trezoreria statului s-a îmbogăţit cu 670 de milioane de lei, în urma unui împrumut cu dobândă medie de 10%. Acest randament a devenit o regulă în perioada 19 octombrie - 21 decembrie, când toate cele 13 licitaţii ale Finanţelor s-au adjudecat la un nivel mediu de 10% pe an.
Împrumuturi neprogramate
La prima licitaţie din acest an, ce a avut loc la 7 ianuarie, randamentul a scăzut la 9,5% şi a continuat să scadă şi în cea de-a doua operaţiune, băncile cumpărând atunci certificate la şase luni cu un randament mediu de 9,24% pe an. Astfel, după primele trei licitaţii din acest an, Finanţele au împrumutat 4,26 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat, depăşind deja nivelul programat pentru prima lună, de patru miliarde de lei.
Statul trebuie să finanţeze, în acest an, un deficit de 5,9% din PIB, respectiv 32 de miliarde de lei, la care se adaugă refinanţarea unor titluri scadente de 24,6 miliarde de lei. Primul semnal de coborâre a dobânzilor a fost dat de BNR în prima şedinţă de politică monetară din acest an.
Astfel, la 4 ianuarie, banca centrală a decis să coboare dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale şi să menţină nivelul rezervelor minime obligatorii constituite de instituţiile de credit la BNR.
Dacă ultima hotărâre era una aşteptată, cea privind reducerea dobânzii-cheie a surprins piaţa, majoritatea analiştilor aşteptându-se la o menţinere a ratei la 8%. Aceştia spuneau la acea dată că decizia băncii centrale este motivată de normalizarea situaţiei politice, dar şi de perspectiva dezinflaţiei.