Băncile centrale cumpără masiv aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe fondul volatilităţii de pe pieţele financiare, al recesiunii şi al lipsei de încredere în dolarul SUA, plasamentele se diversifică. Băncile centrale din întreaga lume îşi majorează rezervele de aur, pe măsură ce cotaţia aurului a bătut record după record.

Peste 18% din întreaga cantitate de aur extrasă vreodată se află în depozitele băncilor centrale. Anul acesta băncile au cumpărat 429 de tone, echivalentul a 15,5 miliarde de dolari. Este prima oară din 1988 când se înregistrează o creştere a rezervelor de aur, se arată în raportul firmei de cercetare a pieţei, CPM Group.

Băncile centrale se alătură astfel investitorilor care achiziţionează cantităţi tot mai mari din metalul preţios. Clive Capital, administratorul celui mai mare fond specializat pe pieţele de mărfuri, a raportat luna trecută cel mai mare profit, datorită scumpirii aurului.

Peter Morici, profesor de economie şi fost consilier guvernamental, spune că „implicarea băncilor centrale denotă o lipsă de încredere în economia SUA şi în stabilitatea pe termen lung a dolarului, ca valoare de depozit".

Datele Consiliului Mondial al Aurului arată că o mişcare similară s-a înregistrat în 1980, când majorările rezervelor efectuate de mai multe state au condus la aprecierea aurului până la 850 de dolari pe uncie, preţ-record care a rezistat timp de 28 de ani.

Deficitul SUA a afectat cotaţia dolarului

A urmat o perioadă în care băncile au vândut 4.880 de tone de aur până în 1999, preţul coborând la 251,95 dolari pe uncie, arată firma de cercetare GFMS din Londra. Cotaţiile metalului preţios au început să-şi revină după 2001, stabilind maximul-istoric la 3 decembrie 2009, cu 1.226,56 dolari pe uncie.

Deprecierea abruptă a dolarului din acest an, indicele monedei americane pierzând 5,4% din luna ianuarie în raport cu principalele şase valute, a crescut apetitul pentru achiziţia de lingouri.

Dublarea deficitului balanţei de plăţi a Rezervei Federale (Fed) din ultimele 15 luni la 2.190 de miliarde de dolari a făcut ca biletul verde să piardă teren în faţa aurului ca valoare de refugiu. Conform Fondului Monetar Internaţional (FMI), cota dolarului în totalul rezervelor valutare a atins minimul din ultimul deceniu, cu 62,8%.

Criza financiară a făcut ca aurul să fie privit drept cea mai bună valoare de tezaurizat. Însă nu toţi consideră investiţia în aur ca fiind foarte profitabilă. „Este o iluzie stabilitatea aurului", spune Lee Eung Baek, directorul trezoreriei Băncii Centrale a Coreei de Sud.

Rezervele Seulului se ridică la numai 14,4 tone de aur, mai puţin decât Nigeria şi Belarus. „Urmăm tendinţa majoră a pieţei. Aurul nu se înscrie în această tendinţă", consideră Lee. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite