Băncile ar putea trece la executarea silită a unor proiecte imobiliare nefinalizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada următoare ar putea apărea primele proiecte imobiliare preluate de bănci comerciale, arată avocaţii Reff&Asociaţii, afiliată Deloitte România.

Reprezentanţii firmei de avocatură consideră că băncile puteau fi mult mai agresive decât până acum, întrucât contractele de finanţare le permitea acest lucru. Totuşi, ei subliniază că preluarea de către bănci a unor proiecte imobiliare ar trebui tratată cu maximă prudenţă.

„La finanţările de proiecte imobiliare clauzele din contractele de finanţare sunt mai dure decât la alte tipuri de împrumuturi, pentru că, până la finalizare, proiectul nu generează suficiente venituri. De aceea, în majoritatea contractelor de finanţare de proiect imobiliar există situaţii de încălcare a unora dintre clauze", a declarat Andrei Burz-Pînzaru, avocat partener Reff&Asociaţii, potrivit Mediafax.

În funcţie de prevederile contractului de credit, încălcarea acestor clauze poate da dreptul băncii să ceară rambursarea anticipată a creditului sau să treacă la executarea silită.

Burz-Pînzaru arată că, în multe cazuri, banii investitorilor au fost utilizaţi pentru teren, sursele de finanţare pentru dezvoltarea imobiliară propriu-zisă fiind antecontractele şi creditul bancar. „În contextul crizei, au apărut în mod firesc situaţii în care, spre exemplu, anumiţi indicatori financiari prevăzuţi în contractele de credit nu au mai putut fi respectaţi", a explicat avocatul.

Băncile nu au trecut la executări silite deoarece în multe situaţii acestea continuă să creadă în proiectele respective, iar realitatea a arătat că o executare silită nu va duce la recuperarea sumelor datorate pentru că vânzarea nu se materializează întotdeauna. Totodată, o executare silită poate fi blocată prin deschiderea procedurii insolvenţei.

"Argumente juridice şi economice au dus la evitarea unui val de executări silite. Proiectele bune, bine gândite din punct de vedere a ceea ce oferă, a pieţei căreia se adresează şi care beneficiază de un bun management vor fi sprijinite în continuare de bănci", a adăugat reprezentantul Reff&Asociaţii.

În opinia sa, în cele mai grave situaţii, în care nu există o opţiune fezabilă de restructurare, băncile vor avea în vedere preluarea unor proprietăţi pentru a le conserva şi eventual valorifica ulterior în condiţii mai bune în piaţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite