Băncile, reticente la finanţarea companiilor nou-înfiinţate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condiţiile de finanţare pentru IMM-urile start-up au şanse să se îmbunătăţească începând cu anul viitor Chiar dacă produsele de creditare adresate întreprinderilor mici şi

Condiţiile de finanţare pentru IMM-urile start-up au şanse să se îmbunătăţească începând cu anul viitor

Chiar dacă produsele de creditare adresate întreprinderilor mici şi mijlocii s-au diversificat, iar dobânzile au scăzut, cele mai multe bănci refuză încă să ofere finanţare societăţilor aflate la început de drum.

Cu mici excepţii, vechimea minimă pentru companiile mici care vor să ia un împrumut este de 12 luni. Specialiştii cred că de anul viitor condiţiile pentru start-up se vor îmbunătăţi.

Vigilenţa băncilor în ceea ce priveşte finanţarea proiectelor companiilor noi este motivată prin riscul mare ca firmele să-şi închidă porţile înainte de a depune două balanţe contabile. Tocmai de aceea, instituţiile de credit solicită garanţii reale mobiliare şi imobiliare care să acopere atât împrumutul, cât şi dobânzile. În unele cazuri, sunt cerute chiar şi garanţii personale ale întreprinzătorului.

Acesta este cazul creditului Go, de la BRD, destinat societăţilor care au activitate de până la 12 luni. În acest caz, sunt două variante de finanţare, respectiv cea pentru investiţii, care se acordă pentru o perioadă de până la 5 ani, dobânda fiind fixă, de 17%/an, precum şi cea pentru finanţarea activităţii curente, pentru maximum 12 luni, cu o dobândă anuală fixă de 19%.

La Banca Comercială Română, pentru a primi un credit start-up pentru investiţii este nevoie ca la dosar să se depună, alături de o serie de declaraţii pe propria răspundere privind numărul de salariaţi, cifra de afaceri şi activele totale, şi ultimele trei balanţe de verificare. Aceasta în condiţiile în care pentru companiile mai vechi se cer ultimele două balanţe de verificare.

Consultanţă pentru realizarea planului de afaceri

Banca Transilvania acordă credite de început pentru derularea investiţiilor companiilor noi şi ale celor care au jumătate de an de vechime. Noul întreprinzător trebuie să acopere 25% din valoarea investiţiei, care se poate ridica până la 35.000 lei.

În varianta Start-Up Plus, valoarea finanţării se poate ridica chiar până la 85.000 RON. BT acordă o perioadă de graţie pentru rambursarea creditului de până la 6 luni, întreaga perioada de rambursare putând ajunge până la cinci ani. Pe lângă finanţare, noile afaceri primesc şi consultanţă în ce priveşte realizarea planului de afaceri. Pentru creditul O oră, de exemplu, dobânzile se situează în jurul nivelului de 15%-16%.

La Banca Românească, membră National Group of Greece, se pot împrumuta companii ce au o cifră anuală de afaceri de minimum 1,5 milioane de euro, fiind lansate mai multe produse. Este vorba de creditul Plus Capital, cu dobândă fixă de 9% pe an (împrumutul fiind acordat pe 6 luni).

O piaţă care se dublează de la an la an

În ultimii trei ani, produsele de creditare dedicate exclusiv IMM s-au înmulţit şi diversificat, odată cu creşterea cererii din partea acestui segment. Practic, în acest moment, toate băncile au produse pentru IMM, astfel încât, per ansamblu, volumul împrumuturilor acordate acestora s-a dublat în ultimul an. Pentru băncile mai noi în peisajul bancar autohton, serviciile financiare adresate IMM reprezintă un potenţial imens.

"Odată cu dezvoltarea rapidă a reţelei de sucursale a Piraeus Bank România, a crescut şi volumul împrumuturilor acordate IMM, astfel încât, pentru anul 2007, estimăm o triplare a volumului de credite acordate acestei categorii de clienţi", declară Letiţia Salom, Business manager SME.

Alte bănci şi-au făcut deja un nume între micii întreprinzători. "În prezent, volumul creditelor acordate pe segmentul IMM depăşeşte 380 milioane de euro, faţă de circa 200 milioane euro cât era înregistrat la sfârşitul anului trecut.

Creşterea semnificativă se datorează succesului unor credite de investiţii care, după cum ne sugerează şi denumirea acestora, furnizează un beneficiu clar firmelor româneşti, respectiv Proprietăţi imobiliare pe firmă, credit fără avans şi Credit de 2 ori cât casa", a declarat, pentru "Adevărul", Ionuţ Pătrăhău, director general adjunct la Banca Transilvania. "Volumul sumelor acordate de Raiffeisen Bank este de trei ori mai mare faţă de cel aprobat în aceeaşi perioadă a anului trecut", declară, la rândul său, Alexandru Ciobanu, directorul Direcţiei IMM Raiffeisen Bank.

Concurenţă în creştere pe segmentul creditării IMM

Viitorul apropiat vine cu veşti bune pentru afaceriştii aflaţi la început de drum. Aurelian Dochia, consultant BRD-SG Corporate Finance, apreciază că, de anul viitor, condiţiile şi accesul noilor companii la finanţare se vor îmbunătăţi. Motivul ţine de creşterea concurenţei între bănci pe acest sector, apariţia unor fonduri cu capital de risc şi a deblocării fondurilor europene dedicate tocmai finanţării afacerilor strat-up.

Şi unele bănci anunţă că sunt gată să susţină mai puternic acest segment. "Importanţa şi ponderea lor cresc continuu, relevând faptul că există un puternic spirit antreprenorial în economia românească. Banca Transilvania şi-a propus, în mod prioritar şi strategic, să susţină această abordare", spune Ionuţ Patrăhău, director general adjunct al Băncii Transilvania.

Harta creditelor pentru companiile mici

-BRD - Groupe SG are în oferta sa un produs special pentru companiile cu activitate mai mică de un an, dobânzile fiind fixe de 17, respectiv 19% pe an.

-La Unicredit Ţiriac, un IMM nu poate lua un credit dacă nu are cel puţin doi ani de activitate, iar cifra de afaceri trebuie să fie consistentă.

-La Raiffeisen pot lua credite doar societăţile mici şi mijlocii care au o vechime de minimum un an.

-La Credit Europe Bank, vechimea minimă solicitată este de un an pentru împrumutul ipotecar şi de doi ani pentru asigurarea capitalului de lucru.

-La BCR, pentru un credit strat-up este nevoie să se depună ultimele trei balanţe de verificare. Banca a intros recent un produs rapid de creditare pentru microîntreprinderi, care promite obţinerea unui împrumut în 24 de ore.

-La BancPost se acordă împrumuturi pentru companiile mici, modul de garantare a acestora fiind hotărâtor în ceea ce priveşte accesul la finanţare. Astfel, pot primi împrumuturi companiile cu vechime în activitate de minimum 1-4 ani, în funcţie de modul de garantare a creditului.

-La Banca Românească, un IMM trebuie să fi obţinut, pentru a obţine un credit, o cifră de afaceri de minimum 1,5 milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite