Băncile se luptă să participe la finanţarea proiectelor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În aşteptarea fondurilor europene care vor putea fi accesate de către autorităţile locale şi de companii, băncile încearcă să atragă viitorii clienţi, dornici să implementeze proiecte cu

În aşteptarea fondurilor europene care vor putea fi accesate de către autorităţile locale şi de companii, băncile încearcă să atragă viitorii clienţi, dornici să implementeze proiecte cu cofinanţare comunitară prin acordarea de consultanţă completă şi organizarea de seminarii.
"Clubul Întreprinzătorului", "EU Office", produse integrate de consultanţă şi cofinanţare, sunt printre primele acţiuni ale băncilor menite să fidelizeze clienţii deja existenţi şi să atragă alţii noi, prin consultanţă şi training oferite celor interesaţi de fondurile comunitare. "Deşi cadrul formal în care aceste proiecte se vor derula nu este în întregime finalizat, încercăm să oferim beneficii concrete care să aducă clienţii mai aproape de banii europeni", a declarat Tiberiu Moisă, director al diviziei Corporate din Banca Transilvania. Apropiere care presupune, până la urmă, ajutorul în elaborarea de proiecte eligibile, cea mai grea misiune pentru aplicanţi. "Am lansat, în octombrie 2006, Clubul Întreprinzătorului Român, o premieră pe plan local. În cadrul Clubului, o bună parte din acţiuni este direcţionată către consultanţă şi training". Înscrierea în acest club este gratuită, accesul fiind deschis şi celor care nu sunt clienţi ai băncii. Se încearcă astfel ca întreprinzătorii să fie informaţi, pentru a nu pierde şansa unor oportunităţi de afaceri. În 3 luni de la lansare, prin programele de training ale Clubului, au trecut peste 3.000 de companii, în cadrul a peste 80 de evenimente susţinute de specialişti ai băncii pe teme de fonduri structurale, management financiar, management strategic, competiţie, credite bancare, vânzări. "Pentru acest an, Clubul va susţine peste 300 de evenimente, pentru mai mult de 10.000 de companii, îndeosebi clienţi ai BT. Bugetul alocat acţiunilor Clubului în ultimele 3 luni a fost de circa 200.000 lei, pentru 2007 fiind prevăzută o creştere însemnată a acestuia", a mai spus oficialul BT.
Consultanţă şi cofinanţare, la pachet
La Raiffeisen Bank, clienţii au la dispoziţie un produs integrat de consultanţă şi cofinanţare, menit să susţină investiţiile companiilor care şi-au propus să facă faţă concurenţei de pe piaţa unică: asistenţa în definirea proiectului şi finanţare pentru implementarea proiectelor care beneficiază de fonduri structurale, declară Eugen Lascu, Director Executiv al Diviziei Corporaţii din Raiffeisen Bank. Banca a lansat deja anul trecut un manual privind oportunităţile de finanţare din fonduri structurale. Manualul şi produsul integrat de consultanţă şi finanţare au fost construite în colaborare cu Grupul pentru Economie Aplicată (GEA). Raiffeisen va continua şi în prima jumătate a anului 2007 seria de conferinţe de informare, care vor fi însă orientate către identificarea şi colectarea de idei de proiecte. Informarea clienţilor actuali şi potenţiali este cuvântul de ordine şi la birourile EU Office BCR. Acestea vor furniza informaţii privind instituţiile europene, cadrul legislativ, Piaţa Unică Europeană, Politicile comune şi de coordonare, precum şi servicii de consultanţă către clienţi, asistenţa la întocmirea şi verificarea studiilor de fezabilitate şi a planurilor de afaceri, declară Ramona Ivan, Director Executiv, Direcţia de RelaţiiInternaţionale şi Finanţări Externe BCR. Aceasta ne-a mai informat că BCR pregăteşte produse specifice finanţării UE, precum cele de prefinanţări, cofinanţări, finanţări "punte", scrisori de confort, conturi pentru proiect, garanţii bancare. Primele cereri sunt aşteptate a veni din partea companiilor, mai ales pentru investiţii productive şi din partea autorităţilor publice locale pentru proiecte de dezvoltare şi modernizare a infrastructurii, în special cea urbană, ne-a mai informat oficialul Raiffeisen. Acesta apreciază că din punct de vedere geografic, cei mai "grăbiţi" vor fi solicitanţii din Bucureşti şi Transilvania.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite