Băncile îşi întorc privirea spre producătorii agricoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creditele bancare acordate în sectorul agricol s-au ridicat, la sfârşitul lunii septembrie, la aproape 2,4 miliarde de lei noi (aproximativ 675 milioane de euro). Iar comparativ cu perioada


Creditele bancare acordate în sectorul agricol s-au ridicat, la sfârşitul lunii septembrie, la aproape 2,4 miliarde de lei noi (aproximativ 675 milioane de euro). Iar comparativ cu perioada similară a anului precedent, volumul a sporit cu circa 240 milioane de euro. Astfel, 2006 este primul an în care împrumuturile acordate în agricultură sporesc în ritm alert. Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară, a declarat pentru Adevărul că baza accelerării creditelor în agricultură o constituie "Programul Fermierul". Până la începutul acestui an, un impediment în finanţarea producătorilor agricoli era reprezentat de întocmirea documentaţiei de credit şi de constituirea garanţiilor. "Dar în momentul în care statul a început să garanteze împrumuturile, prin Ministerul Agriculturii, băncile au început să îşi îndrepte atenţia spre sectorul agricol", explică Sorin Minea.
Instituţiile de credit acordă împrumuturi atât marilor producători din agricultură, cât şi micilor fermieri. Eugen Lascu, director executiv Raiffeisen Bank, precizează faptul că finanţările acordate de bancă sunt destinate corporaţiilor, clienţi ai băncii, marii fermieri, comercianţii şi procesatorii de cereale şi oleaginoase. "Sperăm ca, în anul 2007, să abordăm şi sectorul fermierilor mici şi mijlocii cu produse specifice", adaugă Eugen Lascu.
Pe de altă parte, alte instituţii de credit au început deja să se orienteze şi spre micii fermieri. Răzvan Filcescu, director executiv credite în cadrul ProCredit Bank, precizează că portofoliul de clienţi ai băncii este format din micii producători. "Accesul acestei categorii de clienţi la mijloacele de finanţare este limitat atât de inexistenţa băncilor în zona rurală, cât şi de oferta existentă pe piaţă, în acest moment", explică Răzvan Filcescu. În momentul de faţă, ProCredit Bank are peste 4.500 de credite în derulare. "Pentru sfârşitul anului 2007, ne aşteptăm ca majorarea volumului portofoliului de credite să fie de peste 150%, comparativ cu finele acestui an", precizează directorul ProCredit.
De asemenea, Eugen Lascu spune că există un potenţial de creştere a finanţărilor pentru companiile ce desfăşoară afaceri cu cereale sau oleaginoase, dat fiind condiţiile şi tradiţia din România pentru aceste culturi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite