Băncile au început să alerge după clienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii din seifurile creditorilor pot genera inflaţieEconomistul-şef al Băncii Naţionale, Valentin Lazea, a prezentat principalele constrângeri care acţionează asupra sistemului bancar:



Banii din seifurile creditorilor pot genera inflaţie
Economistul-şef al Băncii Naţionale, Valentin Lazea, a prezentat principalele constrângeri care acţionează asupra sistemului bancar: inflaţia şi deficitul de cont curent. "Ritmurile actuale de creştere a creditului pentru populaţie par incompatibile cu obiectivele de dezinflaţie asumate de BNR şi de guvern", a spus Lazea. El a arătat că astfel de ritmuri înalte "duc la o creştere prea rapidă a masei monetare care, dacă nu i se compensează cu o scădere rapidă a vitezei de rotaţie, se traduce în inflaţie". În consecinţă, Valentin Lazea recomandă băncilor comerciale "să adopte planuri de creditare mai moderate şi să comunice băncilor-mamă riscurile macroeconomice pe care le implică un ritm de creştere excesiv.

Tendinţe 2007
Preşedintele CEC, Eugen Rădulescu, a identificat câteva tendinţe în evoluţia sistemului bancar pentru următorii ani, pe care le consemnăm în continuare:
* Creditele de retail vor creşte mai mult decât cele destinate firmelor;
* Creşterea creditelor ipotecare şi imobiliare va fi mai accentuată decât a celorlalte categorii de împrumuturi;
* Creditele pentru nevoi personale vor fi înlocuite de credit-carduri şi de facilităţile "overdraft";
* Creditele în lei vor fi mai căutate decât cele în valută;
* Marja de dobândă dintre credite şi depozite va scădea continuu;
* Băncile vor fi preocupate din ce în ce mai intens de costurile proprii;
* Va creşte ponderea angajaţilor din front-office-urile băncilor, faţă de cei din back-office;
* Interesul băncilor pentru localităţile mai mici va fi din ce în ce mai mare, se vor deschide unităţi locale mici, iar marilor sedii li se vor găsi alte utilizări.
În prezent, în România, o unitate bancară deserveşte 8.000 de persoane, în timp ce în ţări precum Spania o unitate bancară deserveşte 1.000 de persoane. În mediul rural, o unitate bancară deserveşte circa 100.000 de persoane. Gradul de intermediere financiară este de 23%-25% din PIB, de patru ori mai mic decât în ţările Uniunii Europene.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite