Băncile garantează doar dobânzile depozitelor pe termen scurt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea ofertelor de depozite cu dobândă fixă, avantajoase pentru clienţi în condiţiile în care inflaţia scade, au ca termene maximum un an. Cele mai multe bănci garantează dobânzile la

Majoritatea ofertelor de depozite cu dobândă fixă, avantajoase pentru clienţi în condiţiile în care inflaţia scade, au ca termene maximum un an. Cele mai multe bănci garantează dobânzile la nivelul la care aţi parafat contractul pentru perioade scurte, de trei sau şase luni, pentru care randamentele sunt diminuate de comisioanele mai mici sau mai mari percepute.
Volksbank a lansat recent o ofertă prin care clienţii sunt ademeniţi cu dobânzi "uriaşe" la conturile de economii. Este adevărat că dobânzile sunt mai mari faţă de media de pe piaţă, dar, pe de altă parte, acestea devin variabile la finele anului. Astfel, pentru depozitele în euro, Volksbank oferă o dobândă anuală de 4,5% pe an - nivel valabil până la 31 decembrie 2006. "Începând cu anul 2007, dobânda va fi calculată în funcţie de EURIBOR (3 luni+0,5%)", informează Volksbank. La depozitele în lei, dobânda este de 8,28% pe an în acest moment, urmând să devină variabilă lunar, în funcţie de BUBID, după prima lună de la constituire. Un avantaj este însă că dobânda se bonifică lunar în contul curent. Pentru conturile de economii cu dobândă fixă în euro, Volksbank oferă niveluri care pleacă de la 1% pentru depozitele pe o lună, la 1,75% pentru 3 luni, până la 2,5% pentru cele de un an.
Banca Transilvania a inclus în oferta sa depozitul în lei pentru 210 zile, cu o dobândă anuală de 8%, pentru a cărui deschidere nu percepe niciun comision suplimentar, şi fără taxă de desfiinţare. La OTP Bank România, depozitele cu dobândă fixă sunt pe termene mai mari de un an, dar dobânzile sunt mai reduse. Astfel, pentru împrumuturile în lei se acordă o dobândă fixă de 6% pe an, oferta dând posibilitatea de a retrage lunar dobânda primită. Suma minimă pentru un astfel de depozit este de 3.000 de lei. Pentru depozitele la termen, în euro şi cu dobândă fixă de 2,10% pe an, suma minimă este de 1.000 de euro, iar pentru cele în dolari, de 2,15%. Finansbank are şi ea o ofertă de depozite în lei cu dobândă fixă, care variază de la 7,5% pentru depunerile pe o lună până la 8,5% pentru cele pe un an. Pentru euro, dobânzile anuale la depozitele cu dobândă fixă pleacă de la 3,5% (pentru o lună), până la 5%, pentru 12 luni. Suma minimă pe care trebuie să o depuneţi este de 2.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. Comisioanele pentru retragerea înainte de scadenţă sunt de 0,3% din valoarea retrasă dacă depozitul este în lei şi de 0,5% pentru cele în euro. La Bancpost puteţi constitui depozite cu dobânzi fixe în lei de 8%, pentru o prioadă de 3 luni, sau cu 6,9%, pentru 6 luni, respectiv un an. Dobânda creşte odată cu suma depusă, astfel încât pentru depunerile de peste 50 milioane de lei, la termen de 6, respectiv 12 luni, puteţi lua o dobândă anuală de 7,15% pe an. Termenul maxim pentru depunerile cu dobândă fixă este de 12 luni, suma minimă pentru a putea face astfel de economii fiind de 500 de lei, euro sau dolari. Comisioanele de retragere sunt de 0,6% pentru lei şi de 0,4% pentru cele în valută.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite