Băncile fac schimb de datornici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţiile financiare se împrumută reciproc, garantând creditele cu creanţe pe care le au asupra propriilor clienţi

au loc împrumuturi bazate pe astfel de garanţii.
Altfel spus, băncile nu doar acordă credite, cum se vede "pe dinafară", ci se şi împrumută, ca oricare alte persoane juridice. Sunt şi cazuri în care instituţiile bancare apar în calitate de codebitoare, la diverse împrumuturi acordate de (alte) bănci unor societăţi comerciale. Pe listele din Arhiva de Garanţii Reale Mobiliare se regăsesc nume sonore, atât din rândul băncilor, cât şi din rândul marilor companii româneşti, naţionale şi multinaţionale.
De cele mai multe ori, prin contractele de credit astfel încheiate, banca împrumutată acordă, printr-o clauză distinctă, un "privilegiu special" de a executa creanţa cu care a garantat. Practic, orice client persoană juridică al unei bănci se poate trezi că la uşa lui bat portăreii altei bănci, pentru că instituţia de unde a luat iniţial creditul a garantat un împrumut cu această creanţă, şi datoria lui a fost astfel transferată. Sumele angajate în acest păienjeniş al creditării reciproce pe spezele clienţilor băncilor depăşesc, în multe cazuri, ordinul milioanelor de euro per contract.
Atenţie la legislaţie!
Preşedintele Camerei de Comerţ Imobiliare a României (CCIR), Emil Giurgiu, consideră că asemenea fenomene nu sunt neapărat oneroase, dar cei care efectuează astfel de operaţiuni trebuie să vegheze la respectarea legii. "În principiu, cred că este bine să se utilizeze garanţii imobiliare, inclusiv la împrumuturile între bănci - desigur, cu respectarea legii. Cu cât e mai dinamică şi mai rapidă circulaţia capitalurilor, ca şi a bunurilor imobile, cu atât se pot vedea mai multe semne pozitive în fenomenul garantării. Însă ar trebui să se pună la punct sistemul obligaţiunilor imobiliare şi să se poată face inclusiv tranzacţii cu asemenea titluri, ca să nu mai avem atâtea hârtii şi birocraţie în acest domeniu", ne-a declarat Emil Giurgiu. În plus, având în vedere impactul pe care unele informaţii, zvonuri, declaraţii îl au asupra evoluţiilor din piaţa imobiliară, liderul CCIR precizează că "ar trebui să avem o lege pentru evitarea manipulării pieţei. Cei care au încercat şi încă mai încearcă să influenţeze mersul pieţei şi chiar unele preţuri s-ar comporta mult mai prudent, dacă am avea o lege în acest sens".

Exemple de garanţii lăsate de bănci atunci când se împrumută
* Creanţe rezultate din contractele de închiriere, deţinute de propriii datornici;
* Părţi sociale (participaţii în diverse proporţii) ale societăţilor debitoare;
* Cesiuni asupra unor drepturi de asigurare;
* Cesiuni asupra unor drepturi de despăgubire;
* Bunuri imobiliare asupra cărora băncile deţin ipoteci (s-au găsit farmacii, hangare, depozite, diverse clădiri);
* Autovehicule purtând mărci notorii;
* Diverse sume blocate în contul propriilor datornici;
* Cesiuni de creanţă-încasare, prezente şi viitoare;
* Subansamble auto şi piese de schimb (în cazurile în care datornicii băncii împrumutate activează în acest domeniu);
* Solduri prezente şi viitoare;
* Drepturi derivate din anumite contracte de leasing;
* Drepturi de a primi plăţi (transferate de la banca împrumutată la cea finanţatoare) ori de a executa diverse debite.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite