Băncile vor creşte dobânzile la creditele în lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

băncile comerciale atunci când acordă credite în lei. Măsura va intra în vigoare începând de luni, 24 iulie, şi este de aşteptat ca o serie de bănci să majoreze dobânzile la astfel de

băncile comerciale atunci când acordă credite în lei. Măsura va intra în vigoare începând de luni, 24 iulie, şi este de aşteptat ca o serie de bănci să majoreze dobânzile la astfel de împrumuturi, chiar de săptămâna viitoare.
Banca Naţională a României a majorat, recent, şi rata dobânzii de referinţă, de la 8,5% la 8,75% - un motiv în plus care i-a determinat pe mai mulţi analişti să preconizeze o eventuală creştere a costurilor de creditare.
Potrivit datelor furnizate de banca centrală, dobânda medie în relaţia cu persoanele fizice pe ansamblul sistemului bancar a crescut din ianuarie până în luna mai de la 12,2% pe an la 13,3% pe an. În relaţia cu agenţii economici, băncile nu au avut o marjă de manevră, astfel că media ratelor anuale a coborât, chiar, de la 12,7% pe an în ianuarie la 12% în luna mai.

Echipele manageriale, în discuţii aprinse
Reprezentanţii mai multor bănci comerciale cu care am luat legătura în această chestiune ne-au declarat că nu sunt în măsură să ne comunice modul în care vor evolua dobânzile la creditele în lei, deoarece echipele manageriale discutau această problemă chiar în cursul zilei de ieri. Deciziile astfel adoptate vor fi comunicate, probabil, în zilele următoare.
Analistul financiar Florin Câţu, adviser în cadrul ING Romania, ne-a declarat că efectele negative s-ar putea transmite mai repede către depozite, în sensul scăderii dobânzii aferente acestora. Dar "băncile pot prelua integral asupra lor acest cost şi ar trebui ca efectul măsurii BNR să fie zero", conchide Florin Câţu.

Cresc şi comisioanele
În perspectiva majorării rezervelor minime, unele bănci au operat, deja, inclusiv creşteri de comisioane. Spre exemplu, Volksbank a introdus, încă din această săptămână, un nou comision de administrare a creditelor. Acesta fusese de 1,58% şi a urcat la 1,75% pe an, aplicabil la soldul creditului, ne-au comunicat reprezentanţii băncii.

Eximbank: "Majorarea dobânzilor nu aduce beneficii băncilor"
Eventuala majorare a dobânzilor de către băncile comerciale nu ar aduce acestora beneficii, având în vedere concurenţa acerbă din sectorul de profil, a declarat, ieri, vicepreşedintele Eximbank, Iulian Velicu. "Nu cred că o măsură de majorare a dobânzilor ar fi bine-venită", a mai spus Velicu.

Băncile pentru locuinţe nu modifică dobânzile
HVB Banca pentru locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru locuinţe ne-au anunţat că nu au în vedere scumpirea creditelor în lei acordate în domeniul locativ, ca urmare a creşterii rezervei minime obligatorii în lei, de la 16% la 20%. Reprezentanţii celor două instituţii au explicat că termenii contractuali nu permit modificarea ulterioară a dobânzii de 6%, care este fixă la ambele bănci. Produsul oferit de cele două instituţii financiare presupune o perioadă minimă de economisire, după care clientul poate solicita un credit pentru îmbunătăţirea situaţiei locative. Astfel că, la aceste credite, dobânzile rămân neschimbate. Cel puţin deocamdată…

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite